ACTUEEL

Veel operaties kunnen binnen 1 week

Veel operaties kunnen binnen 1 week

Patiënten kunnen bijna voor alle doorsnee operaties binnen een week worden behandeld in het ziekenhuis. Dat blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek van de Volkskrant naar de wachttijden voor 28 medische behandelingen bij de 50 grootste ziekenhuizen.

Korte wachttijd

Voor 26 van die 28 niet levensbedreigende operaties is ergens in Nederland binnen korte tijd plaats. Alleen de wachttijden voor operaties aan een rughernia en voor een neustussenschotcorrectie kunnen oplopen tot twee weken. Wel moet een patiënt soms 100 kilometer reizen om snel geholpen te worden.

Verschillen

Tussen ziekenhuizen bestaan veel verschillen volgens het onderzoek van de Volkskrant. Voor dezelfde behandeling kunnen wachttijden variëren van een week tot bijna een jaar. Ook slaagt een deel van de ziekenhuizen er niet in patiënten binnen de streeftermijn van zeven weken te opereren. Bijna een kwart van alle behandelingen laat meer dan zeven weken op zich wachten.

Uitersten

De langste gemiddelde wachttijd voor de 28 operaties is het langst in het Erasmus MC in Rotterdam. Ziekenhuis Gelderse Vallei heeft de kortste wachttijd met gemiddeld drie weken. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top