ACTUEEL

Huisartsen verbeteren bereikbaarheid en EPD

De huisartsen krijgen 180 miljoen euro om de telefonische bereikbaarheid en de elektronische dossiervorming te verbeteren. Dit zijn de LHV en ZN overeengekomen met betrekking tot de besteding van de zogenoemde variabiliseringsgelden.

Bereikbaarheid

In 2011 wordt 60 miljoen euro besteed aan de telefonische bereikbaarheid van huisartsen. Alleen de huisartsen die de ‘spoedlijn’ binnen 30 seconden opnemen voldoen aan de norm en komen daardoor in aanmerking voor het variabiliseringsgeld.

Dossiervorming

In 2012 wordt 60 miljoen euro variabiliseringsgeld besteed aan het verbeteren van de elektronische dossiervorming bij de huisarts. Huisartsen komen in aanmerking voor variabiliseringsgelden in 2012 als zij zich de registratievorm Adequate Dossiervorming Elektronisch Patiëntendossier (ADEPD) eigen hebben gemaakt. In 2013 gaat 60 miljoen euro naar huisartsen die daadwerkelijk ADEPD-registreren. Alle huisartsen worden in 2013 op nader te bepalen aspecten van de NHG-richtlijn getoetst. Voldoet een huisarts, dan komt deze in aanmerking voor een uitkering uit de variabiliseringsgelden.

Kwaliteit

De variabiliseringsgelden zijn door het ministerie van VWS geoormerkt om kwaliteitsverschillen tussen huisartsen inzichtelijk te maken en huisartsen voor bepaalde kwaliteitsinspanningen te belonen. De huidige afspraken lopen van 2011 tot en met 2013.

1 Reacties

om een reactie achter te laten

W.J.Jongejan, huisarts niet meer praktiserend

22 december 2011

Het ligt toch allemaal iets subtieler dan hier gebracht wordt. De huisartsen hebben zogenaamde inschrijftarieven per patient. Vanaf 2011 wordt er elk jaar van het totale inschrijftariefbudget eerst 60 miljoen afgehaald wat terugverdiend kan worden door in 2011 de telefonische bereikbaarheid te optimaliseren en in 2012 en 2013 het elektronische dossier te optimaliseren volgens de ADEPD-richtlijn. Dus de huisartsen krijgen er geen 180 miljoen in drie jaar zomaar opeens bij, maar kunnen terugkrijgen wat er eerst is afgehaald. Tot eind 201 werden de volledige inschrijftarieven uitgekeerd.
Het is een sigaar uit eigen doos die gekoppeld is aan een prestatie.

Top