ACTUEEL

Schippers gaat niet in op NMa-boete huisartsen

Als er al een patstelling is tussen huisartsen en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa), dan is minister Edith Schippers (Volksgezondheid) bereid die te verhelpen. Maar Schippers voelt er niets voor om toezichthouder NMa te vragen even pas op de plaats te maken met het toezicht op de huisartsen, zoals SP, PvdA, GroenLinks en ChristenUnie haar donderdag vroegen.

Boete van 8 miljoen

De NMa legde de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) onlangs bijna 8 miljoen euro boete op. Volgens een deel van de Kamer werkt dat verlammend op initiatieven voor goede zorg. De oppositiepartijen vinden dat de NMa niets heeft te zoeken in de zorg, aangezien het werk van huisartsen niet is te vergelijken met dat van bijvoorbeeld bakkers.

Onafhankelijke autoriteit

Schippers stelt echter: "Ik kan een onafhankelijke autoriteit als de NMa niet aansturen, dat is allemaal wettelijk geregeld". En: "Zolang de NMa toetst of besluiten van huisartsen in het belang van de patiënt zijn, zie ik geen gevaar."

Volgens de minister is het belangrijk dat duidelijk is wat er volgens de mededingingswet wel en niet mag. Dit voorjaar komt ze met een notitie daarover. (ANP)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top