ACTUEEL

Database voor tandartstarieven in de maak

Database voor tandartstarieven in de maak

Om volledig inzage in de kosten voor een behandeling bij een willekeurige tandarts te krijgen, ontwikkelen patiëntenfederatie NPCF en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) een onlineoverzicht van alle tarieven. Door de database wordt het eenvoudiger voor de patiënt om de kosten van verschillende tandartsen in de buurt te vergelijken. Dat maakten de twee instanties vrijdag bekend.

Scherpe prijs

Sinds 1 januari geldt het experiment met vrije prijzen dat is bedoeld om de tandartsen aan te moedigen om betere kwaliteit te leveren tegen een scherpe prijs. Volgens de NCPF is er nu echter nog te weinig informatie over tandartstarieven voorhanden om het experiment te laten slagen.

Niet beoogd effect

De afgelopen tijd is er veel commotie ontstaan over explosieve prijsstijgingen die tandartsen volgens veel verzekeraars zouden doorvoeren. Ook zijn tarieven van tandartsen niet of moeilijk te vinden op de site van de betreffende praktijk. Om er zeker van te zijn dat ook tandartsen aan de database meewerken, werken ZN en NPCF in de ontwikkeling van de site samen met de NMT, de brancheorganisatie van Nederlandse tandartsen. Wanneer de vergelijkingssite online gaat, is nog niet bekend.

ZorgkaartNederland

De tarieven van alle tandartsen worden gepubliceerd op ZorgkaartNederland, de reviewsite voor de zorg. Naast waarderingen over zorgverleners, waaronder tandartsen, kunnen patiënten daar straks dus ook de prijzen vergelijken van de alle tandartsen in hun buurt. “Dat moet in begrijpelijk taal gebeuren,” vindt Wilna Wind van de NPCF. Dus op de prijslijst moet niet staan wat een 'extractie' kost, maar gewoon wat de prijs is van het trekken van een kies of tand.”  (ANP/Skipr)

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top