In 2030 wonen in Friesland 650.000 mensen. Dat is net zoveel als nu. Friesland krimpt dus niet, wat iedereen dacht. Toch is er wel wat aan de hand, want het aantal Friezen tussen de 20 en 65 jaar krimpt wel. Daarentegen neemt het aantal oudere Friezen flink toe. In 2030 wonen er 87.000 Friezen die ouder zijn dan 75 jaar en 84.000 tussen de 64 en 75 jaar.
In Amsterdam ligt het anders. Daar wonen straks bijna 900.000 mensen en dat zijn er nu 800.000. Amsterdam groeit! En toch is er ook in Amsterdam iets aan de hand, het aantal ouderen groeit namelijk harder dan het aantal jongeren. Dus ook Amsterdam vergrijst. In 2030 wonen er 61.000 mensen die ouder zijn dan 75 jaar en 78.000 tussen de 65 en 74 jaar.
Chronische aandoeningen
In Friesland hebben straks meer dan 300.000 mensen 1 of meer chronische aandoeningen, in Amsterdam zijn dat er meer dan 400.000. De vraag is natuurlijk of hier sprake is van een probleem, immers lang niet iedereen met 1 of meerdere chronische aandoeningen heeft hier zoveel last van dat hij of zij wordt beperkt in het dagelijks functioneren.
Juist hierom heeft de commissie innovatie zorgberoepen en opleidingen aan TNO gevraagd om functioneringsprofielen van burgers in 2030 te ontwikkelen. Hierdoor wordt voor het eerst duidelijk wat er nodig is om mensen in staat te stellen zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.
Mobiliteit
In 2030 wonen in Friesland 71.000 mensen met functioneringsproblemen, waarvan het grootste deel verklaard wordt door klachten aan het bewegingsapparaat, mobiliteit dus (een stijging van 60% ten opzichte van nu). Op 12 maart kwamen de Friezen bij elkaar in het Abe Lenstra Stadion om zich te buigen over de aanpak van de zorg in 2030. Als je niet schiet kun je niet scoren! Cruijff zei het al. Daar hadden de Friezen geen last van, Friesland gaat scoren!
In Amsterdam is het niet anders, daar zien we eveneens een stijging van 60% als het gaat over functioneringsproblemen. In 2030 hebben 70.000 Amsterdammers een functioneringsprobleem (voornamelijk mobiliteit).
Samenwerking
Als wij willen dat mensen zo lang mogelijk thuis blijven wonen zullen we vol moeten inzetten op goedwerkende netwerken en slimme technologische toepassingen. Friesland is totaal in beweging. Zorgverzekeraar, lokale politiek, zorgbestuurders en zorgprofessionals slaan de handen ineen met de burger. Friesland is op weg naar een heel nieuw zorglandschap waarin mensen centraal staan met de focus op functioneren!
Samen met de Samenwerkende Instellingen Gezondheidszorg Regio Amsterdam (SIGRA) organiseerde de commissie op 31 maart een bijeenkomst in Amsterdam. Vijftig Amsterdammers en Amstelveners bogen zich over de zorgvraag 2030 in hun eigen woongebied. Ook hier de zorgverzekeraar, de lokale politiek, zorgbestuurders, professionals, onderwijs en burgers. Gebogen over de landkaarten van Amsterdam en Amstelveen ontstond een inspirerend debat. Kunnen we het nog voorkomen, of misschien reduceren? Moet alles wat kan en hoe stellen we de Amsterdammers in staat zo lang mogelijk thuis te blijven en toch mee te blijven doen? Hoe gaan we straks om met de grote groep Amsterdammers die functioneringsproblemen hebben, hoog wonen en geen beschikking hebben over een lift?
Als we blijven inzetten op eigen kracht van burgers, op eigen verantwoordelijkheid en op maatschappelijke betrokkenheid is het belangrijk om te weten waar de grootste hobbels zich bevinden. Daarom brengt de commissie de zorgvraag in combinatie met functioneren van burgers in kaart. Want, als we weten wat er straks nodig is, weten we ook welke beroepen en opleidingen daar bij horen.
Marian Kaljouw
Voorzitter Commissie Innovatie Zorgberoepen & Opleidingen
Zorginstituut Nederland