De delegatie onder leiding van minister Schippers bezoekt Chengdu, de derde en laatste stad van het bezoek aan China. Chengdu, de hoofdstad van de provincie Sichuan, is een snelgroeiende megastad van ongekende omvang. In Sichuan wonen 91 miljoen mensen. Er zijn 4611 stadziekenhuizen, 922 gezondheidscentra en 53.946 kleine klinieken.
Match making
Hoogtepunten van het bezoek aan Chengdu zijn het ‘Sino-Dutch Seminar on Healthcare’ met vele tientallen presentaties, afgetrapt door onze minister. Daarnaast zijn er talloze ‘match making’-sessies georganiseerd door het ministerie. Hier maken Nederlandse bedrijven kennis met mogelijke klanten en partners in China.
Moeizaam proces
Dat ‘match maken’ is een interessant proces, met soms voltreffers en soms hilarische missers. Zelfs in het beste geval is het een moeizaam proces, eenvoudigweg omdat de meeste Chinezen nauwelijks Engels spreken en alles vertaald moet worden. Maar zelfs als de taal- en cultuurbarrières overbrugd zijn blijft het spannend of er een ‘match’ is. Een aantal gesprekken is veelbelovend. Soms merk je dat in het kielzog van de minister deuren open gaan die anders gesloten zouden zijn gebleven of die je zelf niet gevonden had.
Health Reform
Wat elke keer terug komt is het grootschalige en ambitieuze ‘China Health Reform’-programma. De ambitie is om ervoor te zorgen dat er voor alle burgers in China goede gezondheidszorg beschikbaar is. Het aardige van een planeconomie is dat iedereen een dergelijk plan uiterst serieus lijkt te nemen en het daarmee het vertrekpunt is voor een ongebreidelde hoeveelheid activiteit op alle niveaus in alle provincies, steden en dorpen. China Health Reform raakt alle aspecten van healthcare: opzet van een verzekeringssysteem, reorganisatie van ziekenhuizen, een nieuwe opzet van medicijnverstrekking, ontwikkeling van EPD’s, versterking van eerstelijnszorg, verstrekking van health cards, invoering van disease management, health educatie, bijscholing van medisch personeel, you name it! Opvallend is dat niemand het heeft over de kosten van het programma. Ongetwijfeld kost het vele miljarden, maar wie luistert naar de verhalen krijgt de indruk dat geld domweg geen rol speelt.
Disease management services
VitalHealth sloot het bezoek af met een presentatie samen met haar Chinese partners: het nationale Center for Disease Prevention & Control (CDC), China Unicom, Tsingua University en Comvee. We presenteerden een nieuw systeem om diabetes te managen, dat we momenteel in China testen met patiënten. Het is volledig opgezet vanuit de patiënt, zelfmanagement met behulp van smart phones is het vertrekpunt. Social Media wordt benut om high-risk patiënten te bereiken en te screenen. Vervolgens worden disease management services aangeboden. Deze worden gecoördineerd vanuit een medical center dat samenwerkt met artsen in community centers en ziekenhuizen. Dit is een concept met potentie om miljoenen patiënten op relatief goedkope en effectieve wijze te ondersteunen. En als het blijkt te werken, zou het zomaar eens ook een mooi model voor Nederland kunnen zijn. Want in China moeten we het doen voor 10 procent van de kosten die we in Nederland gewend zijn te besteden aan diabeteszorg.
Laurens van der Tang
CEO VitalHealth Software
Alle blogs van Laurens van der Tang tijdens het bezoek aan China:
China Health Reform: zorg voor alle Chinezen
Jaloers op China
China-delegatie geeft impuls aan revalidatiesector
China wil leren van Nederland