Eindelijk ligt er een Bestuursakkoord tussen het Rijk en de medeoverheden. Maar voor hoelang? De VNG onderstreept heel nadrukkelijk dat het een ‘onderhandelaarsakkoord’ is. Steeds meer provincies en gemeenten laten inmiddels weten het akkoord niet te zullen steunen.
Zorgen
De gemeenten maken zich vooral zorgen over de bezuinigingen op de sociale werkvoorzieningen. Anderen wijzen daarnaast op het gebrek aan perspectief voor (thuiswonende) Wajongers. Terechte zorgen. Een groot deel kan niet participeren zonder begeleiding en ondersteuning in het zoeken naar en het behouden van werk.
Cliëntperspectief
Ik hoor echter nog maar weinig gemeenten hun zorgen uiten over de gevolgen van de decentralisatie van de begeleiding vanuit de AWBZ en van de Jeugdzorg. Of over de cumulatie van effecten van de verschillende maatregelen voor mensen met een beperking. In het Bestuursakkoord wordt weliswaar veel aandacht besteed aan de financiële aspecten van de maatregelen, maar daarbij gaat het vooral om de gemeentebegroting. Niet onbelangrijk om de nieuwe gemeentelijke taken goed te kunnen uitoefenen, maar het perspectief van de cliënt en zijn portemonnee wordt daarin pijnlijk gemist.
Waarborgen
Het cliëntperspectief zien we wel terug bij de vraag of in de decentralisatie van de begeleiding vanuit de AWBZ en van de Jeugdzorg voor specifieke groepen specifieke maatregelen moeten worden getroffen. Het lijkt een erkenning dat voor sommige groepen meer waarborgen nodig zijn dan alleen het Bestuursakkoordadagium ‘decentraliseren betekent loslaten’ en dus ‘maximale beleidsvrijheid’. Helaas worden partijen nog niet concreter dan het aankondigen van een onderzoek. Ook wordt er een onderzoek aangekondigd naar de vraag of het PGB de gemeenten niet onnodig beperkt. Vanuit cliëntperspectief is dat weinig bemoedigend.
Deelakkoorden
Het Bestuursakkoord betreft alleen ‘richtinggevende proces- en principeafspraken’, die verder worden uitgewerkt in deelakkoorden. Per deelakkoord wordt dan bezien welke maatschappelijke organisaties op welke wijze betrokken worden om de decentralisatie te laten slagen. Daarbij zullen de cliëntenorganisaties niet kunnen ontbreken. Maar de vraag is of dan nog aan de principes van het Bestuursakkoord gesleuteld kan worden.
Jan de Vries, directeur MEE Nederland
Volg hem ook op Twitter