De kwaliteit van zorg blijft de drijvende kracht onder het beleid van de zorgprofessionals. Het kwaliteitsbeleid van de medische professionals wordt daarnaast ook bepaald door de kosten, de (technische) mogelijkheden en de voorkeuren van patiënten/cliënten en accounts. Het zijn vooral deze laatste aspecten die er toe leiden dat het begrip kwaliteit dynamisch en dus tijdgebonden is.
De ontwikkelingen van de laatste decennia hebben zich gekenmerkt door ongebreidelde groei, vooral ingegeven door technologische ontwikkelingen en nieuwe inzichten met vaak onduidelijke of onvoldoende afweging van kosten in relatie tot effectiviteit gekoppeld aan kwaliteit. Het was ook niet nodig omdat het mogelijk was, geld niet echt een belemmerende factor was en de burgers er ‘recht op hadden’.
Gedraaid
Inmiddels is de wereld 180 graden gedraaid. Kwaliteit van leven, gekoppeld aan meer menselijke maat in de relaties tussen de professionals en de cliënten, krijgt steeds meer accent en technologie steeds minder. Zorg en aandacht dichtbij hebben weer de aandacht. Het inzicht dat risico’s niet altijd afgedekt kunnen worden en onderdeel uitmaken van het leven, krijgt een plek.
Verloskunde
Zorg, geborgenheid en vertrouwen in de zorg dichtbij vraagt wel om optimale samenwerking, toegankelijkheid en bereikbaarheid van de zorg. In de continue zorg voor de zwangere zien we deze ontwikkelingen allemaal terug. De verloskundige zorg in de buurt is van goede kwaliteit, wordt gewaardeerd en is goedkoop. De verloskundige levert 80 procent van alle zorg voor, tijdens en na de zwangerschap en bevalling in alle situaties, ook in het ziekenhuis. Het is deze zorg die nieuwe generaties eerlijke kansen moet geven voor een eerlijke en gezonde start. Zorg die ook invulling geeft aan het begrip kwaliteit zoals wij dat wensen, nu en in de toekomst: menselijk, betaalbaar en van een goede kwaliteit. Het is een investering voor het leven.
Jos Becker Hoff, directeur Koninklijke Organisatie van Verloskundigen (KNOV)
De KNOV is een van de partijen die betrokken is bij het Grote Zorgdebat dat op 29 augustus in Nieuwegein wordt gehouden. Kijk voor meer interviews op Skipr webtv.