De geest van Johan Huizinga waart door deze editie van Skipr magazine. De historicus beschrijft in zijn Homo ludens (1938) de mens als eerst en vooral een spelend wezen. Huizinga acht spel niet alleen belangrijk in cultuur en samenleving, hij beschouwt het zelfs als een noodzakelijke voorwaarde voor het voortbrengen van cultuur.
Het spel spelen volgens de geldende regels van de (nieuwe) omgeving. Als procureur-generaal slaagde Winnie Sorgdrager daarin uitstekend. Zij was louter van de inhoud. Een achilleshiel, zo bleek in haar volgende baan als minister van Justitie. Inhoudelijke argumentatie schoot tekort, de minister weigerde politieke spelletjes te spelen en sneuvelde. (Profiel pagina 34).
Spelvariant
Roger van Boxtel was als brugklasser object van de verwerpelijke spelvariant puerilisme. Onder pressie van kinderachtige kwajongens leverde hij na verhuizing naar Amstelveen zijn zachte Tilburgse ´g´ wijselijk in voor een rauwer westelijk exemplaar. Een kwestie van overleven. (Interview pagina 20). De zorgverzekeraar en senator gebruikt de metafoor van de sur place uit de wielrennerij als waarschuwing voor zorg en samenleving: stilstaan vergt grote vaardigheid, maar wie te lang stilstaat valt om.
Ernie en het evidencebeest
Serieus wetenschapper Jaap Koot mengt zich met het essay Ernie en het evidencebeest (pagina 38) in het debat over evidence based medicine. In een hilarische anekdote met Ernie en Bert in de hoofdrol scoort Koot zijn punt: bewijs leveren voor de werking van preventie is godsonmogelijk. Speels!
Serious gaming
Alles wat wij mensen samen doen is spel, stelt Huizinga. Met ernstig spel kunt u op ontspannende wijze leren. En bijvoorbeeld oefenen op medische ingrepen en de besturing van een zorgorganisatie (coververhaal Serious gaming maakt leren leuk pagina 10). Serious gaming is honderd procent Huizinga.
Ruud Koolen
Hoofdredacteur Skipr