Het jaar 2014 is inmiddels ingeluid met vuurwerk dat soms meer leek op een bomaanslag dan op het verdrijven van vermeende kwade geesten. Je kunt ze maar beter voor zijn, zullen ze vroeger gedacht hebben.
Hoe dan ook, we zijn weer begonnen. Het oude jaar is min of meer afgesloten met het eerste zorgberoependebat op 13 december in Utrecht. Tijdens dit debat werd duidelijk dat de zorgvraag in 2030 verandert. Overal slaat de vergrijzing toe en alleen al in Friesland heeft in 2030 tweederde van de ouderen twee of meerdere chronische aandoeningen. De grootste uitdaging in Friesland wordt het zelfstandig kunnen functioneren in de eigen leefomgeving van de inwoners.
Bijzondere gast was Lea, de zelflerende zorgrobot uit Delft. Het gaat allemaal nog wat traag en lang niet alles kan door Lea worden uitgevoerd. Bovendien mag ze niet naar buiten, als het regent gaat het namelijk mis, …maar in 2030? Dan is Lea niet meer weg te denken uit het straatbeeld.
Een andere definitie van gezondheid
Mooier kunnen we jaar niet beginnen! Niet alleen de aanwezigen bij het zorgdebat in Utrecht (1000 deelnemers), maar ook de minister van Volksgezondheid omarmden een nieuwe zienswijze. Gezondheid is niet langer consumeren wat er aangeboden wordt, maar het zich kunnen aanpassen, eigen regie voeren en kiezen, en dat is precies wat de burger wil. De belangrijkste stap is hiermee gezet, namelijk een gezamenlijke gedragen visie op de toekomst. Dat we er nog lang niet zijn is evident, er moet nog veel gebeuren. Als we in 2030 klaar willen zijn zullen we nu aan de slag moeten.
Hamvraag
De vraag blijft natuurlijk welke beroepen er straks nodig zijn en welke opleidingen hierbij horen. De commissie Innovatie Zorgberoepen en Opleidingen gaat in 2014 verder aan de slag met het ontwerpen van een nieuwe beroepenstructuur voor de gezondheidszorg. Hiervoor worden de resultaten uit het zorgberoependebat gebruikt evenals de resultaten uit de verschillende (lokale) denktanks die in 2014 samengesteld en ingezet zullen worden.
Digitale denktank
U kunt ook meedenken. U zou ons kunnen mailen met suggesties, ideeën of verwachtingen (mvanderlinde@cvz.nl). We zouden een kettingconstructie kunnen maken zodat wij u regelmatig per mail van onze vorderingen en gedachten op de hoogte kunnen brengen zodat de mail kunt doorsturen aan uw collega’ s of andere geïnteresseerden. Die kunnen op hun beurt ook weer reageren en zo creëren we een digitale denktank. Het gaat immers over de zorg voor ons door ons, en dat gaat ons allemaal aan!
Marian Kaljouw
Voorzitter commissie Innovatie Zorgberoepen en Opleidingen