Twee weken geleden schreef ik op deze plek een blog met de vraag of wij anno 2013 kunnen bouwen op een overheid die met ons durft te investeren, niet alleen in woorden maar ook met euro’s. Daarbij ging het om het investeren in het Deltaplan Dementie.
Vandaag schrijf ik hier weer een blog. Nu om te vertellen dat de vlag uit mag. Want de realisatie van het Deltaplan Dementie komt weer een stap dichter bij. Vandaag hebben minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn (beiden VWS) in een brief aan de Kamer laten weten het Deltaplan Dementie financieel te steunen met 32,5 miljoen. Alzheimer Nederland is zeer verheugd met de investering vanuit VWS. Maar de grootste winnaars vandaag zijn alle mensen die in de toekomst mogelijk dementie krijgen. Want voor hen is de uitvoering van dit plan pas écht goed nieuws. Omdat de investering in wetenschappelijk onderzoek het tij moet keren voor het probleem dat dementie met zich meebrengt.
Dagelijkse leven verliezen
Dat is wat dementie betekent voor mensen met dementie: “je verliest de grip op de gewone dingen, het dagelijkse leven”. Juist in deze tijd van vergrijzing én bezuinigingen is het van essentieel belang dat we het probleem van dementie als samenleving breed onderkennen.
Dat die onderkenning er is, is vandaag een feit. En ik ben ervan overtuigd dat juist het uitgangspunt – betere zorg voor mensen met dementie – de verschillende partijen ertoe overgehaald heeft dat het Deltaplan Dementie de noodzakelijke oplossingen biedt voor betere zorg in de toekomst. Dat is ook niet vreemd. Want dit uitgangspunt raakt direct aan wat patiënten met dementie het liefste zouden willen, namelijk ‘het voorkomen dat mijn kleinkinderen met dementie te maken krijgen’. Dat is de meest prangende vraag van mensen met dementie: laat onze kleinkinderen het dagelijkse leven niet verliezen.
Deltaplan bundelt krachten
Wereldwijd is er aandacht voor de uitdaging die dementie ons stelt: het aantal patiënten met dementie neemt jaarlijks met 7,7 miljoen toe. In 2012 heeft de World Health Organisation (WHO) een oproep verwoord in haar rapport ‘Dementia, a Public Health Priority’: geef meer prioriteit aan verbetering van de ondersteuning en zorg voor mensen met dementie als aan investeringen in onderzoek naar dementie. Frankrijk, Duitsland en Engeland zijn ons al voor gegaan.
In Nederland is dementie nu al de ziekte met de hoogste zorgkosten. Dit jaar bedragen de kosten ruim vier miljard. Zorg voor betaalbare oplossingen voor deze ziekte, waarbij de kwaliteit van leven voor mensen met dementie wordt meegenomen: dat is de opdracht die wij mee hebben genomen bij het ontwikkelen van dit initiatief. Een doorbraak is er echter niet zomaar. Dat vergt tijd en het bundelen van krachten en dat is precies waar het Deltaplan Dementie voor staat. Door de schaal van wetenschappelijk onderzoek naar dementie te vergroten, neemt de kans op een ontdekking voor genezing en behandeling aanzienlijk toe.
Handtekening
Met de handtekening van Schippers en Van Rijn verbinden zij zich ook aan het doel: het aantal mensen dat met dementie te maken krijgt zoveel mogelijk voorkomen. Dat kan door middel van wetenschappelijk onderzoek. Maar er is meer. Het Deltaplan Dementie wil een bijdrage leveren aan oplossingen voor verschillende aspecten van dementie en de vele consequenties die het heeft voor de patiënt, de naaste omgeving en de samenleving als geheel. Het plan bevat daarom naast een onderzoekprogramma nog twee pijlers.
Het plan voorziet in een landelijk zorgportaal met informatie, uitwisseling, netwerkzorg en e-health voor patiënten, mantelzorgers en professionals. Daarnaast wordt er een nationaal register opgezet om de kwaliteit van de zorg te verbeteren. Met name in deze laatste twee pijlers zullen de private partijen investeren. En juist dit sluit goed aan bij Dat mensen met dementie en hun mantelzorgers het thuis zo lang en zo goed mogelijk volhouden met hulp van hun omgeving en door naadloos samenwerkende professionals. Dat is het uitganspunt voor betere zorg voor mensen met dementie.
Sterk voorbeeld
Alzheimer Nederland heeft de intentie om het Deltaplan Dementie de komende vier jaren met 12,5 miljoen euro steunen. Met de bijdrage van VWS en Alzheimer Nederland is voor de eerste vier jaar 50% van het onderzoeksgeld voor het Deltaplan bij elkaar gebracht. Uiteindelijk wordt gestreefd om met de private bijdrage te komen tot een budget van 200 miljoen euro. Partijen als Achmea, CZ, Nefarma, NFU, Nutricia, Philips, PGGM, Rabobank, Vita Valley en VNO-NCW doen mee aan de uitvoering van het Deltaplan. De komende weken wordt duidelijk hoeveel euro´s zij zullen bijdragen. Met al dit goede nieuws ben ik ervan overtuigd dat we gaan slagen. Als we maar steeds voor ogen houden waarvoor we dit plan opzetten: tegemoet komen aan de belangrijkste vraag van de mensen met dementie: om hun kleinkinderen een beter perspectief te bieden.
Gea Broekema-Procházka
Directeur/bestuurder Alzheimer Nederland