Nog even en onze kinderen worden allemaal honderd. Dat suggereert tenminste een recente voorspelling van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI). Willen we dat een beetje gezond en aantrekkelijk houden, dan is verandering van leefstijl hard nodig.
Eén op de twee pasgeboren meisjes en één op de drie jongens wordt honderd jaar of ouder, verwacht het NIDI. Dat is een enorme verandering. Op dit moment is net iets meer dan één op de tienduizend Nederlanders een honderdplusser. De groei van het aantal ‘oude’ ouderen’ zal leiden tot een enorme toename van mensen die zorg nodig hebben, althans bij ongewijzigd gedrag.
Oud en chronisch ziek
Ouder worden we al langer, tussen 1950 en nu is de gemiddelde levensverwachting zo’n 15 jaar gestegen. We leven langer maar zijn wel chronisch zieker geworden. Prognostisch ongunstige ziekten zoals hart- en vaatziekten en sommige vormen van kanker zijn niet langer per definitie dodelijk maar steeds vaker ziekten voor de rest van het leven. Het is zonder twijfel prachtig dat meer ziekten behandelbaar zijn. De keerzijde is echter dat een steeds grotere groep mensen langdurige en/of intensieve zorg nodig heeft en niet of matig kan participeren in de maatschappij.
Jong en ongezond
Op dit moment heeft tweederde deel van de vrouwen boven de 75 meer dan één chronische aandoening. Het is onwaarschijnlijk dat de baby’s die nu in de wieg liggen minder vaak of pas op latere leeftijd chronische aandoeningen zullen ontwikkelen. De cijfers wijzen de andere kant op. Kinderen zijn te dik (15 procent van de 2-25 jarigen heeft overgewicht), bewegen te weinig (75 procent van de kinderen op de basisschool en 85 procent van de middelbare scholieren beweegt minder dan een uur per dag) en eten ongezond (92 procent van de 4-17 jarigen eet te weinig groente en 72 procent eet te weinig fruit). Hiermee sorteren onze kinderen voor op een lange chronisch zieke oude dag. Dat is geen hogere wiskunde.
Friet en kroket
Willen we de toekomst voor onze kinderen een beetje gezond houden, ervoor zorgen dat zij lang, goed en veel kunnen werken en vooral een kwalitatief hoogwaardig leven kunnen leiden, dan moet het roer nu om. We moeten ziekte zien te voorkomen. Waarom accepteren we nog dat onze kinderen al op jonge leeftijd risicofactoren ontwikkelen, dat ze te zwaar zijn, te weinig bewegen en ongezond eten? Waarom brengen we onze kinderen nog met de auto naar school, laten we ze roze koeken trakteren, urenlang gamen en bestaat een standaard kindermenu uit friet, kroket en in het beste geval een takje peterselie? Wij, ouders, kinderopvang, scholen, sportclubs en verenigingen zijn aan zet om dit te veranderen. Dat is geen kwestie van wet- of regelgeving, maar van onze eigen normen, wensen en prioriteiten. We vinden gezondheid het belangrijkste wat er is, maar geven er weinig prioriteit aan. Het wordt tijd voor verandering, voor keuzes die ervoor zorgen dat onze kinderen langer en gezonder leven dan wij.