In onze doorgeschoten verantwoordingscultuur geldt mislukt onderzoek als verspilling. Ten onrechte, want dergelijk onderzoek bevat vaak een verborgen schat aan informatie.
Voor Bas Bloem en mijzelf alle reden om tijdens de TEDxNijmegen een pleidooi te houden voor meer openheid over en waardering voor mislukte projecten. We konden in Nijmegen zelfs een nieuw initiatief op dit gebied aankondigen in de vorm van een prijs.
Weinig aandacht
Jaarlijks worden in ons land vele honderden onderzoeks- en ontwikkelprojecten afgerond. Veel van deze projecten hebben een positief resultaat. Een aantal andere heeft een negatief resultaat. En bij een nog kleiner aantal is er sprake van een mislukking en haalt het project de eindfase niet eens. Voor deze laatste twee soorten projecten is helaas veel te weinig aandacht.
Verantwoordingscultuur
Ik veronderstel hiervoor een aantal oorzaken. Allereerst is er de teleurstelling en schaamte over het uitblijven van de verwachte resultaten. Verder blijkt het publiceren over negatieve resultaten en mislukkingen moeilijk. Vakbladen geven nog steeds en te vaak de voorkeur aan publicaties over projecten met klinkende resultaten. En ten slotte – en niet geheel verwonderlijk in onze doorgeschoten verantwoordingscultuur – denken sommigen dat mislukkingen een verspilling van geld zijn.
Transparantie
Deze patronen moeten we doorbreken. Negatieve resultaten en mislukkingen leveren een schat aan informatie op, al was het maar om herhaling te voorkomen. Ook kunnen we er veel van leren om toekomstige projecten beter uit te voeren. Alle reden dus om hier volledige transparantie te bepleiten.
Briljant falen
Samen met het Instituut voor Briljante Mislukkingen en Dialogues heeft ZonMW een prijs in het leven geroepen voor het beste mislukte project waarvan geleerd kan worden: de Brilliant Failure Award Health. Laat deze prestigieuze prijs niet aan je voorbij gaan!
Henk Smid, directeur ZonMW