Op het grote podium van FutureMed2020 zijn de beste wetenschappers, inspirerende sprekers en ‘hotshots’ op hun vakgebied te vinden. Maar het leuke is dat Futuremed2020 dit weet te combineren met een bruisende zaal met startups, participerend in een competitie als meest vernieuwende beginner in de gezondheidszorg.
Ruud Koolen en ik zijn op pad gegaan om enkele van deze startups in beeld te brengen. Het grappige is dat we op FutureMed2020 letterlijk de ‘koude wereld van ICT’ verbonden zien met de ‘warme wereld van gedrag’. En beide blijken niet zonder elkaar te kunnen… In vogelvlucht langs enkele startups op het gebied van monitoring, 3D printing en Google Glass.
Permanent doktersoog
De komst van mobiele technologie verandert de manier waarop we patiënten kunnen begeleiden en monitoren. Een startup die maximaal gebruik maakt van de standaard mogelijkheden van de huidige generatie telefoons, is Captureproof, een soort Medical YouTube voor patiëntenmonitoring:
Uit ervaring in onze eigen projecten, zie ik direct diverse mogelijkheden. Zoals in de begeleiding van kinderen in het autismespectrum van wie je het gedrag op deze wijze mobiel in de thuissituatie in beeld kunt brengen en kunt bespreken met behandelaars. Of voor tele-revalidatie waarmee op afstand begeleiding kan plaatsvinden onafhankelijk van tijd en plaats.
Einde van glucoseprikjes
Een andere startup die deelneemt aan de competitie is Dropsense. Daarmee behoren de vingerprikjes voor glucosemeeting straks wellicht voor alle diabetici tot het verleden:
Geen maatpak maar een meetpak
Dropsense en diverse andere bedrijven aanwezig maken sensoren die je kunt gebruiken door ze te dragen. Al een verbetering ten opzichte van handmatige metingen. Maar op het gebied van monitoring blijkt een van de grote problemen dat mensen geen zin hebben om steeds na te denken om hun metingen te doen. Twee bedrijven in de demonstratiehal bedachten interessante oplossingen voor dit probleem, maar ieder op een hele andere manier:
Dokter, kunt u mij een kaak printen
Trots zijn we op Stefanie van den Bosch, mond-, kaak- en aangezichtschirurg en deelnemer aan de reis. Zij mocht als gastspreker tijdens het blok ‘unconference’ vertellen over haar werk met 3D technieken in de kaakchirurgie in Nijmegen. Een van de belangrijkste ontwikkelingen van 3D printing is dat de hele distributieketen van ontwerp, fabricage tot levering verandert. Zowel de tijd die nodig is om via 3D printing bijvoorbeeld een gepersonificeerde prothese te maken als om deze bij de patiënt of zelfs in de operatiekamer af te leveren is vele malen korter dan via traditionele kanalen. En het ontwerp kan echt op maat gemaakt worden. 3DSystems geeft ons een demonstratie:
Hans Anders, alleen de glazen zijn anders
Over de mogelijkheden van Google Glass voor de zorg zagen en lazen we de laatste tijd veel. Lucien Engelen testte het als eerste ter wereld uit in de operatiekamer, traumahelikopter en zelfs voor mensen met een beperking die zo werden gecoacht in het Openbaar Vervoer. Op de Games for Health Europe conferentie was het mogelijk live een operatie van Dr. Marlies Schijven (AMC) te volgen die tegelijkertijd op Skipr is uitgezonden. Kortom van Google Glass wordt veel verwacht en u zult dan ook niet versteld staan dat er hier veel Glass-adicts rondlopen. De start-up Pristine maakte er zelfs een bedrijf van:
Doorbraak IN het ziekenhuis
Een stand waar we eerst even voorbij gelopen waren, bleek na een tip van Cathy van Beek, bestuurder van het Radboud UMC toch een reuze interessant geheim te bevatten. Ze zorgen volgens de aanwezige ziekenhuisprofessionals in onze groep voor een mogelijke doorbraak in de verpleging van patiënten en kunnen gigantisch veel meet-tijd aan bed besparen, tijd die direct aan de patient kan worden besteed:
Gedragswetenschappen
Het lijkt er na het zien van deze videos misschien op dat Futuremed2020 alleen over technologie gaat. Maar niets is minder waar. Zoals in mijn blog gisteren, heb je niets aan al deze technologie als het niet gebruikt wordt in de zorg; niet geïmplementeerd wordt. Maar dat geldt ook in wezen voor de patient. Door alle technologie, sensoren en online communities ontstaat er steeds meer inzicht. Maar dat inzicht is enkel nuttig als dat omgezet kan worden in een daadwerkelijke verandering van gedrag.
Uit vele studies op het gebied van lifestyle, blijkt dat ons licharm zelf een ontzettend goede mogelijkheid heeft zichzelf te genezen alleen benutten we deze kracht veel te weinig. Iemand met hoge bloeddruk krijgt bijvoorbeeld bloeddrukpillen die hij zijn hele leven moet nemen. In feite hetzelfde als dweilen met de kraan open zonder überhaupt te bekijken of we de kraan dicht kunnen draaien. Dit terwijl het heel goed mogelijk is om de zelfhelende werking van het lichaam aan te spreken door een specifiek lifestyle programma bestaande uit een goede mix van voeding, stress management, beweging en sociale aandacht (of zoals de Amerikanen het hier noemen ‘love and attention’). Maar wanneer is zo’n programma bestendig en effectief?
Drijfveer
Wat gebleken is, is dat angst niet werkt om mensen hun lifestyle te laten aanpassen. Angst als drijfveer (‘als u dit niet doet, dan krijgt u een hartaanval’) werkt heel kort en mensen vervallen vervolgens weer in hun oude patroon. Wat wel werkt, is dat wanne mensen ZELF ervaren dat de therapie werkt, ze zich beter voelen en daardoor hun gedrag blijven aanpassen. Effectieve gedragsverandering komt vanuit Aspiratie, niet vanuit een ‘exhaust cloud’ zoals het geduid werd.
En hier komen technologie en gedrag samen. Technologie kan gebruikt worden om mensen in hun kracht te zetten om op een verantwoorde manier met hun gezondheid en ziekte om te gaan. En om verbetering van hun gezondheid door hun gedragsveranderingen letterlijk in beeld te brengen. Deze verbinding van technologie, gezonde leefstijl met heart and soul wordt cruciaal om technologische interventies effectief te maken. Een beetje zoals in Nederland de zorgorganisatie Ciran doet. In feite, zo is de verwachting, wordt naast technologie de psychologie en gedragswetenschappen in combinatie met spiritualiteit minstens zo belangrijk als de ontwikkeling van de technologie zelf.
Morgen alweer de laatste dag van deze inspirerende reis. Onder meer Lucien Engelen op het mainstage met, zo schijnt, een Reshape doorbaak… Tot morgen!
Dr. ir. Daan Dohmen is Zorgfuturist en oprichter van Focus Cura Zorginnovatie. Op 19 november (bij Focus Cura in Driebergen) en 27 november 2013 (bij Radboud Reshape & Innovation Center in Nijmegen) zal hij samen met de expeditie-leider en Singularity University Speaker Lucien Engelen voor Skipr een Masterclass innovatie en e-health verzorgen. De Masterclass op 19 november is inmiddels overtekend maar voor 27 november zijn nog enkele plaatsen beschikbaar.