Vorig jaar profileerde Tweede Kamerlid voor de VVD Anne Mulder zich in een opinieartikel van NRC Handelsblad (03-05-2011) met de mening dat preventie van leefstijlziekten leidt tot hogere kosten. Daarbij baseerde hij zich op de publicaties van de hoogleraren Polder en Brouwer. “Een gezond mens is duur” zeggen zij (NRC 26-03-2007).
Visie
Hun redenering is dat fitte mensen weliswaar ouder worden maar dat zij dan chronische ziekten krijgen op latere leeftijd, zodat preventie misschien wel leidt tot een langer leven maar niet tot een, voor de zorg, goedkoper leven. Dit idee werd redelijk bepalend voor het beleid van minister Schippers.
Een recent onderzoek, gepubliceerd in de Archives of Internal Medicine van Willis en anderen (101001/archinternmed.2012.3400) laat iets heel anders zien. Zij volgden bijna 19.000 deelnemers aan een fitnesstest van het Cooper Institute gedurende veertig jaar. Nu wisten we al dat een goede conditie het leven verlengt. Maar dit onderzoek laat voor het eerst overtuigend zien dat mensen met een goede conditie aanzienlijk minder kans hebben op een chronische ziekte. En dat verband is sterk: een toename van de conditie met 20 procent leidde tientallen jaren later tot een afname van chronische ziektes zoals hartziekten, Alzheimer en darmkanker van 20 procent. Dat positieve effect bleef in stand tot aan het levenseinde zodat de fitte mensen de laatste vijf jaar van hun leven minder chronische ziekten hadden. Dus: regelmatig joggen, fietsen of wandelen levert meer levensjaren op, maar ook meer levenskwaliteit.
Gezond gedrag loont
Natuurlijk is er wat af te dingen op deze bevindingen: het verband is correlationeel en niet oorzakelijk en het onderzoek vond plaats met een selecte populatie. Toch zijn de resultaten interessant, omdat het een idee doorbreekt dat in Nederland ging postvatten dat preventie niet zou leiden tot minder chronische ziekte op latere leeftijd. Gezond gedrag loont dus, voor het individu en voor de maatschappij.
Een nieuwe minister kan dus onbelemmerd absolute topprioriteit geven aan het bevorderen van een gezonde leefstijl teneinde op langer termijn kosten in de zorg te beperken.
Nieuw gezondheidsbeleid
Thema’s van een nieuw gezondheidsbeleid zijn dan preventie door het stimuleren van een gezonde leefstijl en zelfmanagement: de patiënt ondersteunen in het bevorderen van zijn of haar gezondheid en bij het omgaan met een chronische ziekte.