In Nederland krijgt zo’n 3 procent van de opgenomen patiënten te maken met schade die mogelijk te vermijden was geweest. In 1.600 tot 2.360 gevallen per jaar leidt zulke potentieel vermijdbare schade mede tot het overlijden van de patiënt. Dat zijn zes volle jumbojets per jaar.
Initiatiefnota Patiëntveiligheid
Daarom hebben mijn fractiegenoot Michiel van Veen en ik geïnventariseerd wat de overheid kan doen om de patiëntveiligheid te vergroten. Dat heeft geresulteerd in de initiatiefnota Patiëntveiligheid die wij vorige maand hebben gepresenteerd in de Tweede Kamer. In deze nota doen wij achttien voorstellen om de patiëntveiligheid te verbeteren. Dit in het besef dat fouten nooit volledig te voorkomen zijn. Maar patiënten hebben er recht op dat alles op alles wordt gezet om het aantal fouten zo veel mogelijk te beperken. Net zoals in de luchtvaart of in de chemische industrie willen we dat er in de zorg een echte veiligheidscultuur komt, waarin het eigen handelen continu wordt geëvalueerd. Niet vanuit een cultuur van straffen, maar vanuit de wil om te verbeteren en om van fouten te leren.
Veiligheidscultuur
Patiëntveiligheid is in beginsel vooral een zaak van zorgverleners, zorgaanbieders en zorgverzekeraars. Bij het schrijven van de initiatiefnota hebben we ons daarom beperkt tot zaken die wij als politici in wet- en regelgeving kunnen opnemen. We willen en kunnen niet op de stoel van een arts of ziekenhuisbestuurder gaan zitten. Toch jeuken zo af en toe onze handen.
Handhygiene
In mijn column van 21 maart vorig jaar wees ik op het belang van handen wassen in het ziekenhuis. Ignaz Semmelweis (1818-1865) had al aangetoond dat dit leidt tot voorkoming van infecties. Een maand na mijn column verscheen een promotieonderzoek van Vicki Erasmus van het Erasmus MC waaruit bleek dat slechts in 20 procent van de situaties, waarbij handen grondig gewassen moeten worden, dat ook daadwerkelijk gebeurt. Is het nu zo moeilijk voor artsen en verpleegkundigen om hun handen te wassen?
Artsen en verpleegkundigen mogen vanwege redenen van hygiëne geen sieraden zoals ringen en horloges dragen. Echter, op 21 september vorig jaar liet het televisieprogramma Zembla zien dat het droevig is gesteld met de naleving van deze regel. Waar blijft de ziekenhuisdirecteur die bij de ingang van zijn ziekenhuis gaat staan en erop toeziet dat zijn mensen niet met sieraden het ziekenhuis binnenkomen?
Anne Mulder
Tweede Kamerlid VVD
Op 25 februari organiseert de VVD-Tweede Kamerfractie een symposium over de initiatiefnota Patiëntveiligheid. Aanmelding en nadere informatie via 070-3182890 of s.timmers@tweedekamer.nl