Nu het bijna zomervakantie is, zit ik in gedachten al in Zuid-Frankrijk, uitkijkend over de Middellandse zee. Ik kan de geur van pijnbomen en eucalyptus al haast ruiken. Het lijkt ook wel alsof alles daar lekkerder smaakt dan in Nederland, zoals bijvoorbeeld de ijsjes.
Maar dat is niet het enige verschil met ijs in eigen land: in onze vaste ijssalon in Frankrijk mag je zoveel smaken kiezen voor je ijsje als je maar wilt! Elke keer zie je de verwarring en onzekerheid ontstaan bij de toeristen. Je zal dan toch niet ineens extra hoeven te betalen? Maar het mag echt.
Deze winkel heeft heel erg goed begrepen ‘what business they are really in’, namelijk de verkoop van een zoete en verkoelende droom, met onbeperkte keuze. Ze verkopen dat middels een vaste hoeveel ijs voor een vaste prijs. Doodsimpel eigenlijk. Bij binnenkomst vertel je aan de kassa welke ‘maat’ ijsje je wil, en je rekent af. Vervolgens vertel je aan de ijsschepper welke smaken je allemaal wil, en die boetseert alle gekozen ijs op je hoorntje, precies in de hoeveelheid waar je voor betaald hebt.
Iedereen een persoonlijk ijsje
Eenmaal weer buiten ging ik me afvragen waarom dat in Nederland eigenlijk niet zo kan. Het is toch erg logisch. Ik heb het dus maar eens uitgetest bij een bekende ijs-keten in Amsterdam. “Mag ik ook twee halve bollen in plaats van een hele?” vroeg ik, op een recente warme dag. Er volgde een snauw als antwoord : “Mevrouw, u begrijpt toch zeker wel dat we er niet aan kunnen beginnen om voor iedereen een persoonlijk ijsje te maken….?!”
Tsja, wat moet je dan nog terug zeggen? Vragen waarom dat niet zou kunnen? Of een felle discussie beginnen over het belang van persoonlijke service?
Een gloedvol betoog over ‘de patiënt centraal’ waar we binnen de gezondheidszorg nu zo hard aan werken, lag me op de tong, maar ik heb maar helemaal niets gezegd. Heel stil zijn mijn kinderen en ik de winkel uitgelopen.
Wat zou het mooi zijn als we tijdens onze vakantie allemaal inspiratie opdoen om de patiënt nog beter te gaan helpen, misschien wel via de Franse ijsjes-methode.
Directeur Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen