Bij de werving van buitenlandse verpleegkundigen voor de Nederlandse zorg zou sprake zijn van oud-koloniale personeelsroof. Een braindrain van mensen aan wie uitzendende land zelf grote behoefte heeft. En Indiase verpleegkundigen zouden als gevolg van hun gebrekkige opleiding, taal- en cultuurverschillen niet goed functioneren in Nederlandse ziekenhuizen en patiënten in gevaar brengen…
Wat is het probleem?
“Jullie vraag is goed voor ons, dus wat is eigenlijk het probleem?” Zojuist heeft hartchirurg Naresh Trehan Nederlandse bezwaren tegen de werving van Indiase verpleegkundigen overtuigend weerlegd. Skipr-verslaggever Philip van de Poel is er even stil van. Vragen beantwoorden is een ander vak dan ze beantwoorden. Trehan is als hartchirurg uit de VS teruggekeerd naar India. Tegenwoordig is hij in Delhi behalve dokter ook bestuursvoorzitter en managing director van het glimmende topklinische ziekenhuis Medanta met zijn 1200 bedden, 45 operatiekamers en zes centers of excellence.
Personeelsroof, braindrain, cultuurverschillen
Oud-koloniale personeelsroof. Een braindrain. Taal- en cultuurverschillen. Trehan heeft er niets mee. Met hun Indiase perspectief blazen Naresh en andere sleutelfiguren in Delhi en boomtown Gurgaon donkere wolken weg. Want Indiase verpleegkundigen zijn doorgaans hoog opgeleid. Het aantal dat naar het buitenland vertrekt valt in het niet bij het miljoenenleger aan verpleegkundigen in het land. Ze komen beter opgeleid, met meer ervaring en gespecialiseerder terug naar India om daar de zorg te versterken. Een braingain dus. En onderschat de bijdrage aan de schatkist niet: de privéstortingen van migratiewerkers zijn gestegen van 20 naar 55 miljard euro per jaar. Zo kunnen ze nog wel even doorgaan. Zo hadden we het niet Nederland nog niet bekeken. We weten wel dat het probleem op de arbeidsmarkt de komende jaren alleen maar groter en internationaler wordt. Philip van de Poel is er stil van. De retorische vraag van Naresh Trehan resoneert in zijn oren: “Jullie vraag is goed voor ons, dus wat is eigenlijk het probleem?”
Geen gevaar voor patiënten
Gevaar voor patiënten is er niet als gevolg van de aanstelling van Indiase verpleegkundigen in Nederlandse operatiekamers, heeft de Inspectie voor de Gezondheidszorg al ondubbelzinnig vastgesteld. Wel spelen taal- en cultuurverschillen de Indiërs wel eens parten. En volgzaamheid zit hen soms in de weg waar assertiviteit en pro-actief handelen de norm zijn. Hoe gaan Nederlandse collega’s daarmee om? Misschien moesten we het eens hebben over de Nederlandse overgevoeligheid voor wie uit den vreemde komt.