De Feel Good Movie van 2012 is zonder twijfel Intouchables. Een film over de relatie tussen de volledig verlamde miljonair Philippe en zijn verzorger Driss, een ‘straatjongen’ van Senegalese afkomst. In de film worden tegenstellingen overbrugd, gaan drama en humor samen en overheerst vooral het optimisme. Dat maakt de film (inmiddels ook op DVD) in deze crisistijd zo immens populair.
Intouchables houdt ons ook een spiegel voor. Philippe wil, ondanks zijn ernstige beperking, geen medelijden van de mensen om hem heen. Hij wil ook niet afhankelijk zijn. Philippe wil zelf de regie over zijn leven voeren. Dat geldt voor de meeste mensen met een beperking. Zij willen graag volwaardig meedoen en zelf bepalen wat zij daarvoor nodig hebben. Juist daarom is het persoonsgebonden budget (PGB) in de zorg voor hen zo belangrijk.
Relaties
Intouchables laat ons ook zien dat het in de zorg uiteindelijk gaat om relaties. Tussen de zorgvrager en de zorgverlener. De relatie van Philippe en Driss ontwikkelt zich van een zakelijke relatie tot maatjes en zelfs vriendschap. Dat gun je iedereen met een beperking of chronische ziekte!
Eenzaam
Het kabinet heeft het voornemen om fors te snijden in de dagbesteding, huishoudelijke hulp en persoonlijke verzorging. Mensen met een beperking of chronische ziekte worden daardoor meer op zichzelf teruggeworpen. De kans bestaat dat ze eenzaam thuis komen te zitten of uiteindelijk aangewezen zijn op zorg in een instelling. Het kan toch niet zo zijn dat straks alleen nog miljonairs als Philippe de mogelijkheid hebben om eigen regie over hun leven te voeren en volwaardig mee te doen?!
Jan de Vries
Directeur MEE Nederland