Het bestuur van Zorggroep Alliade is blij met de komst van de WMO. Wij zijn actief bezig de ondersteuning echt op een andere manier vorm te geven en alleen daar ondersteuning te bieden waar het nodig is.
Kansen door de Wmo
De ontwikkeling van het beeldhorloge, een pilot met zestig cliënten uit de gehandicaptenzorg met beeldzorg en honderden burgers met een verstandelijke beperking actief aan het werk in het bedrijfsleven. Fictie? Nee hoor nu al werkelijkheid. Het tempo waarin de transitie vorm moet krijgen en het gebrek aan landelijke regie op een aantal belangrijke aspecten (bemoeizorg, zorg voor kinderen met een meervoudige beperking, vastgoed en personeelskrimp om er maar een paar te noemen) vraagt wel extra aandacht..
Zorg kostenpost of motor van de economie
Bijzonder is dat je geen krant kunt openslaan of het gaat over de uit de hand gelopen kosten in de zorg. Heel weinig lees je over mooie initiatieven zoals de vele mensen met een beperking die in Greunshiem (woonzorgcentrum) in Leeuwarden helpen het restaurant draaiende te houden en assisteren in de schoonmaak. ’s Winters houden ze de wijk sneeuwvrij en het hele jaar doen ze boodschappen voor ouderen in de wijk. Zo zie je dat zorgvragers ook zorgbieders zijn die waarde toevoegen. Zorggroep Alliade investeert de komende jaren 70 miljoen in nieuwbouwprojecten, kortom een aanjager van de lokale bouweconomie in Friesland. Zorg, de motor van de economie!
Personeelstransitieplan
De komende jaren zal de bezuiniging die noodzakelijk is alleen al in de gehandicaptenzorg in Nederland minimaal 24.000 banen kosten. Indien gemeenten anders beslissen kan het zomaar het dubbele zijn. Dat, in het licht van de toekomstige arbeidsmarktproblematiek, vraagt aandacht en creativiteit. We weten dat het grootste deel van de medewerkers in het primair proces voorlopig geen baan vindt. Dit belast dus eerst de WWpot en daarna via de bijstand sociale zaken.
Kortom een verschuiving van het ene departement naar het andere en dus zeker geen harde bezuiniging, maar wel veel leed en een negatief effect op de economie. In die zin kunnen we leren van Nedcar, dat ter overbrugging met Economische Zaken afspraken heeft kunnen maken voor een overbruggingsplan. Een dergelijk plan is hard nodig in de zorg.
Te denken valt aan een nullijn de komende drie jaar, 5-10 procent deeltijd WW, voor een deel gefinancierd uit de nullijn en er zijn vast meer creatieve oplossingen. Ook zou het wijs zijn de aangekondigde inperking van de prepensioenregelingen met 3 jaar op te schorten zodat natuurlijk verloop haar werk kan doen. Een uitdaging om binnen de kaders van het zorgakkoord creatieve oplossingen te bedenken met de sociale partners en overheid om te komen tot een goed transitieplan.
Verstandige krimp
Kortom verstandige krimp gebaseerd op solidariteit, waarmee ook kenniskapitaalvernietiging en financieel en sociaal leed in gezinnen wordt voorkomen. Het lijkt mij een utopie dat ‘groei’ het antwoord is op de huidige macro-economische problemen. Als het wat minder moet laten we dan de krimpeffecten eerlijk verdelen. Uit de natuurkunde weten we dat er bij krimp ook energie vrij komt, deze energie is goed aan te wenden voor creatieve oplossingen. Ik daag collega’s uit tot te komen tot een goed transitieplan waarin oog is voor behoud van werkgelegenheid gebaseerd op principes van solidariteit.
Wilfred Juurlink
Juurlink, van oorsprong sociaal psychiatrisch verpleegkundige, is lid van de raad van bestuur van Zorggroep Alliade in Friesland. Deze groep ondersteunt 8000 cliënten in de VVT, ouderenzorg, gehandicaptenzorg en jeugdzorg.