Wanneer zorgverzekeraars het werk van verpleegkundigen gaan toewijzen aan de psychiaters ontstaat een bizarre situatie. Hoe is het mogelijk dat een zorgverzekeraar de betaling aan een specifieke stichting stopzet omdat de zorg niet werd verleend door een geregistreerde psychiater maar door een verpleegkundige, omdat de verpleegkundige een niet-gekwalificeerde hulpverlener zou zijn?
Op dit moment bieden BIG-geregistreerde verpleegkundig specialisten en verpleegkundigen in de GGZ professionele en hoogwaardige psychische zorg aan patiënten. Verpleegkundig specialisten zijn hiertoe zelfstandig bevoegd en mogen en kunnen optreden als hoofdbehandelaar, wat ook gebeurt in de praktijk. Ook de verpleegkundigen in de GGZ zijn bekwaam en bevoegd om psychische zorg te verlenen en voorbehouden handelingen uit te voeren. Beide groepen verpleegkundigen staan geregistreerd, zowel in de wet BIG, artikel 14 respectievelijk 3, als in het beroepsregister van de beroepsgroep.
Vreemde gang van zaken
Hoe is het dan toch mogelijk dat een zorgverzekeraar – CZ in dit geval- de betaling aan een specifieke stichting stopzet omdat de zorg niet werd verleend door een geregistreerde psychiater maar door een verpleegkundige, omdat… de verpleegkundige een niet-gekwalificeerde hulpverlener zou zijn? Ook branche-organisatie Zorgverzekeraars Nederland (ZN) kampt met een informatieachterstand, bleek uit een consultatiebijeenkomst bij de NZa. ZN zette zelfs vraagtekens bij de zelfstandige bevoegdheid van de verpleegkundig specialist. Een vreemde gang van zaken als je bedenkt dat de zorgverzekeraars en koepel ZN deze ontwikkeling juist stimuleren in de somatische zorg.
Zorgen om zorgverzekeraars
Als dit voorbeeld exemplarisch zou zijn voor het kennisniveau van onze zorgverzekeraars, dan moeten we ons toch echt zorgen gaan maken. Juist in de GGZ is taakherschikking al jaren geleden ingezet en met ingang van 1 januari 2012 wettelijk geregeld. Bovendien mag iedere BIG-geregistreerde zorgverlener die vermeld staat in de CONO-structuur een DBC openen. Hier zouden zorgverzekeraars dus op moeten inzetten, in plaats van frustreren en stagneren.
Uit gezichtsveld
In de GGZ moet in de komende jaren ontzettend veel veranderen. Er zal een grote verschuiving plaatsvinden naar de eerste lijn. Veel meer zullen patiëntengroepen die nu nog institutioneel behandeld worden buiten de muren van deze instituties zorg vragen, dit gebeurt inmiddels al. Verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten spelen hier een ontzettend belangrijke rol, zonder hen kunnen we in Nederland de noodzakelijke zorg absoluut niet bieden. De patiëntengroep waarover we praten is bovendien een ontzettend kwetsbare groep die gemakkelijk uit het gezichtveld verdwijnt met alle gevolgen van dien. Hier moeten dus goed opgeleide professionals worden ingezet om zicht te houden op de omvang, de problematiek, de zorgvraag en de noodzaak tot behandelen en om te begeleiden en te ondersteunen.
Bizar
Gelukkig trekken de verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten in de GGZ zich niets aan van de onwetendheid van ZN en CZ, zij doen gewoon hun werk en dat doen ze goed. Maar, wanneer zorgverzekeraars het werk van verpleegkundigen gaan toewijzen aan de psychiaters ontstaat natuurlijk een bizarre situatie. Dit behoeft in zorgland geen enkele uitleg, het spreekt voor zich! Waarom we dit dan wel aan ZN en CZ moeten uitleggen is zorgelijk, ik stel voor dat we een noodfonds in het leven roepen! Een noodfonds voor de psychiaters natuurlijk, want onze salarissen liggen iets lager.
Marian Kaljouw
voorzitter V&VN