“Een senator die tegen het eigen geweten instemt, is geen knip voor de neus waard.” Met deze woorden verdedigde PvdA-senator Guusje ter Horst haar dissidente optreden tijdens de stemming over aanpassing van artikel 13 van de Zorgverzekeringswet (Zvw). Spreekt hier een integere politica of de voorvrouw van een belanghebbende beroepsvereniging?
Voor degenen die het ontgaan is; Ter Horst is sinds kort voorzitter van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). De beroepsvereniging van fysiotherapeuten is van meet af aan één van de felste tegenstanders geweest van mogelijke inperking van de vrije artsenkeuze.
Krachtig bestuurder
Op de eigen site toont het KNGF zich maar wat trots met “een krachtig en ervaren bestuurder” als boegbeeld. “Gezien haar achtergrond, analytische vermogen en vasthoudendheid zal Ter Horst naar verwachting een belangrijke bijdrage leveren aan de versteviging van de positie van de fysiotherapie”, aldus het KNGF.
Belangrijke bijdrage? Wat heet! Ter Horst heeft met haar mededissidenten Linthorst en Duijvestein het kabinet en meer in het bijzonder minister Schippers in grote verlegenheid gebracht. Nu Schippers zo pijnlijk onderuit is gegaan in de Eerste Kamer, zal vermoedelijk geen veldpartij nog bereid zijn om met haar vrijwillige afspraken te maken over kostenbeteugeling in de zorg. De zorgverzekeraars hebben in ieder geval laten doorschemeren dat ze niet meer zo’n trek hebben in de rol van budgetbewaker van de zorgakkoorden in de ziekenhuissector en ggz. Als die daadwerkelijk op de helling gaan, zou het hele ministerschap van Schippers weleens snel kunnen volgen, want de zorgakkoorden vormen het fundament onder haar beleid.
Wanprestatie
Los van de mogelijke politieke implicaties, voor de zorgverzekeraars en verzekerden die al een budgetpolis mochten hebben afgesloten breekt een bijzonder onzekere periode aan. Wat is die budgetpolis nog waard nu er geen wettelijke grondslag komt? Mag een verzekeraar een dergelijk product op stel en sprong van de markt halen? Maakt een verzekeraar zich in dat geval schuldig aan valse voorlichting of misschien wel wanprestatie? Moeten gehaaide overstappers niet als de wiedeweerga een budgetpolis afsluiten? Waarschijnlijk hebben ze dan voor een koopje dezelfde dekking als verzekerden met duurdere polissen.
Dubbele petten
Ongeacht het antwoord op al deze vragen, duidelijk is dat Ter Horst bij de KNGF een verpletterende entree gemaakt heeft als voorzitter. Daarnaast zet haar optreden opnieuw de schijnwerper op de dubbele petten van senatoren. Bij de behandeling van het wetsvoorstel voor aanpassing van artikel 13 kreeg D66-voorman Roger van Boxtel, tevens bestuursvoorzitter van zorgverzekeraar Menzis, al de nodige verwijten over een mogelijk dubbele agenda. Daar doet Ter Horst nu een flinke schep bovenop. Ook mede-dissident Marijke Linthorst is als toezichthouder van zorgaanbieder Careyn mogelijk niet geheel onbelast.
Wordt Schippers daarmee de eerste minister die struikelt over de dubbele petten in de senaat? Mocht het kabinet het artikel13-fiasco niet overleven, dan krijgt in ieder geval Ter Horst een plekje in de annalen, naast grote kabinetsbrekers als Schmelzer en Wiegel.
Philip van de Poel
redacteur Skipr