BDO brengt een nieuwe uitgave uit van haar benchmark betreffende de financiële performance van de Nederlandse algemene ziekenhuizen, in oktober. Traditiegetrouw is er voor deze jaarlijkse benchmark veel aandacht vanuit de sector en vanuit de media.
Onlangs lichtte BDO al een tipje van de sluier op naar aanleiding van de eerste analyse van de jaarrekeningen 2014 van de algemene ziekenhuizen. Dit in opmaat naar het jaarlijkse BDO Benchmark Ziekenhuizen. Het definitieve benchmark rapport rolt begin oktober van de persen, met daarin net als vorig jaar een ranking van de financiële performance van de algemene ziekenhuizen, de financiële stresstest ziekenhuizen. Onze stresstest is gebaseerd op het gewogen gemiddelde van vijf algemeen aanvaarde kengetallen aangaande resultaat, liquiditeit en solvabiliteit.
Het blijft fascinerend hoeveel reacties ranglijsten in de zorg oproepen. Dit geldt voor bijvoorbeeld de jaarlijkse Ziekenhuis top 100 van het Algemeen Dagblad, ranglijsten van de best verdienende zorgbestuurders en zo ook onze eigen BDO Benchmark Ziekenhuizen. Deze reacties zijn zowel positief als negatief en niet alleen maar afkomstig van de koplopers en hekkensluiters in de ranglijsten, maar vanuit de hele sector en zelfs daarbuiten.
Lijstjes in de zorg leven
Mijn indruk is dat lijstjes in de zorg leven en ik zie dit als een goed teken. Los van de bezwaren die soms zijn te plaatsen bij de uitgangspunten om te komen tot ranglijsten als die van het AD of van BDO, leiden de uitkomsten toch vaak tot (maatschappelijke) aandacht voor en discussies over de kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg.
Ook onze ranking krijgt jaarlijks de nodige kritiek te verduren. Een veelgehoord bezwaar is dat de BDO-ranking is gebaseerd op historische cijfers. Criticasters voeren aan dat na een aantal maanden de werkelijke situatie al radicaal anders kan zijn. Op zich een terecht punt: tegenvallende uitkomsten kunnen samenhangen met incidenten of tijdelijke situaties. Bij BDO onderkennen we deze beperking, wij zijn dan ook vooral geïnteresseerd in de ontwikkeling van de uitkomsten van ziekenhuizen ten opzichte van elkaar en over de jaren heen.
Ons intrigeert de vraag waarom het ene ziekenhuis erin slaagt zijn financiële prestaties sterk te verbeteren, terwijl andere ziekenhuizen meerdere jaren onderaan de ranking blijven bungelen. Door op deze manier naar de uitkomsten te kijken, kunnen we ook een deel van het bezwaar wegnemen dat de ranking is gebaseerd op een momentopname. Desalniettemin kunnen wij net zo min als de ziekenhuizen zelf de toekomst voorspellen. Het gaat ons met name om een continue verbetering van de financiële sturing van ziekenhuizen. Wij zijn ervan overtuigd dat er bij een goed financieel beheer door ziekenhuizen en een stevige financiële performance meer regie mogelijk is op het door hen te voeren zorgbeleid.
Stijgers, dalers, toppers en tobbers
Binnen BDO gaan wij de komende weken verder met de analyse van de jaarrekeningen 2014 van de algemene ziekenhuizen, zodat in oktober het benchmark-rapport voor de sector beschikbaar is. Onze stresstest levert weer een aantal koplopers en hekkensluiters op voor wat betreft de financiële performance over 2014. Wie zijn de stijgers, wie zijn de dalers, wie zijn de toppers op financieel vlak en wie zijn of blijven de tobbers? De ontknoping volgt begin oktober. Een waarschuwing vooraf: onze uitkomsten zeggen niets over de kwaliteit van de geleverde zorg door betreffende ziekenhuizen, daar zijn andere lijstjes voor…
Senior manager bij BDO Accountants & Adviseurs