De Roparun van Parijs naar Rotterdam (vroeger andersom) werd afgelopen juni voor de twintigste keer gelopen. Wat begon als een uit de hand gelopen weddenschap tussen een paar heren, is uitgegroeid tot een jaarlijks evenement en een logistiek huzarenstukje.
De Roparun is een estafetteloop om mensen met kanker op allerlei manieren te steunen. Met als motto: Leven toevoegen aan de dagen, waar geen dagen meer kunnen worden toegevoegd aan het leven. De 275 teams met minstens acht lopers per team hebben het lustrum extra luister bijgezet door dit jaar een recordbedrag van 4,9 miljoen euro bij elkaar te brengen. Het collecteren van sponsorgelden is minstens zo’n belangrijke wedstrijd als de eigenlijke loop van circa 530 kilometer zelf.
Het eerste Roparun Centrum
Met de bijeengelopen gelden worden ook eigen zaken opgebouwd, zoals inloophuizen en vakantiebungalows voor mensen met kanker. Nieuw zijn de multifunctionele Roparun Centra. Op 1 juni ging het eerste Roparun Centrum open, op de nieuwe Rotterdamse zorgboulevard bij het Maasstadziekenhuis. Letterlijk bij elkaar gelopen, zonder subsidies van derden. Hiermee is een nieuwe loot ontstaan aan de overkoepelende stichting Roparun Palliatieve zorg. Het eerste centrum moest natuurlijk in Rotterdam komen en past ook bij de Rotterdamse mentaliteit van samen aanpakken. Maar het doel is de komende jaren een landelijk dekkend netwerk van Roparun Centra op te zetten.
Gedachtegoed Roparun
In de loop der jaren constateerde de Stichting Roparun Palliatieve Zorg dat mensen die geconfronteerd werden met de diagnose kanker, vaak wanhopig zoeken naar antwoorden en oplossingen op de vele vragen die op hen afkomen. Vragen over fysieke en psychische aspecten van de ziekte, over de sociale gevolgen op werk, inkomen en relaties, maar ook over de toekomst van hun gezin en andere naasten. Waar heeft een mens met kanker recht op, waar kan je aankloppen voor hulp? Er is al heel veel aanbod van professionele en vrijwillige organisaties en als dat allemaal goed afgestemd zou zijn, dan zou er een ideale situatie zijn. Er is heel veel beschikbaar, maar vaak moeilijk te vinden, daardoor veelal onbekend, en al helemaal niet onder één dak of achter één loket. Dat is het gat waarin de Roparun Centra willen voorzien, door mensen met (en na) kanker een gastvrij, multifunctioneel initiatief te bieden. Het is een praktisch kenniscentrum dat je op het goede pad kan zetten en waar je kan aankloppen met je vragen en problemen als kankerpatiënt. Daarbij ligt de focus niet op het medische terrein (daar zijn het KWF en integrale kankercentra al voor), maar al het andere dat meekomt met de ziekte.
Welkom in Roparun Centrum
Het Roparun Centrum focust op de “wellness” kant van de patiënt en zijn of haar dierbaren, door het samenbrengen van bestaande zaken onder één dak. Een Roparun Centrum bundelt een breed scala aan activiteiten, zoals een open inloop- en ontmoetingsfunctie (een warme deken in een moeilijke tijd), allerlei wellnessfuncties (o.a. haarwerken, pedicure), (re)creatieve functies, maatschappelijke functies, psychosociale ondersteuning (zowel door professionals als vrijwilligers) en re-integratie bij werk. De wegwijzer van het Roparun Centrum geeft informatie op maat, zorgt voor de juiste doorverwijzing en biedt ondersteuning bij al deze praktische zaken; zodat de bezoeker ‘wijzer op weg’ kan gaan. Dit alles in een warme en laagdrempelige omgeving met veel aandacht voor het interieur, met warme kleuren en materialen, zitjes en banken, een koffiehoek en een grote leestafel en vooral een prettige sfeer in een huiskamerachtige uitstraling. Op de tweede verdieping zijn ruimtes voor zaken die om meer privacy vragen, zoals psycho-sociale ondersteuning, schoonheidsspecialist, huid- en oedeemtherapie, en (borst- en gelaats-) protheses.
Samenwerken en bundelen
De partners die zich vestigen in een Roparun Centrum blijven in principe zelfstandig, maar investeren in elkaars professionaliteit en de gezamenlijke kennisvergaring en kennisoverdracht. Gezamenlijk worden ook de witte vlekken en doublures in het totale aanbod aangepakt voor uiteenlopende doelgroepen. Een samenwerkingscentrum zonder winstoogmerk en voor iedereen toegankelijk ongeacht afkomst, religie, leeftijd, handicap en draagkracht. Ook de Stichting Allochtonen en Kanker heeft er een plekje gekregen. Is deze combinatie niet een mooie vorm van maatschappelijk ondernemen en dat allemaal voor mensen met kanker en hun naasten.
Kom kijken
De Zorgboulevard bij het Maasstadziekenhuis waar het eerste Roparun Centrum gevestigd is, wordt officieel geopend op 10 september. Gewoon even binnenlopen kan altijd, de deur staat open.
Robbert Huijsman werkt sinds 18 juli bij Achmea/Agis als senior manager Kwaliteit en Innovatie Zorginkoop bij de divisie Zorg & Gezondheid. Hij is lid van de raad van toezicht van Roparun Centra.