Het inspectiebezoek in het kader van TOP 2 en 3 aan Atrium Medisch Centrum ligt alweer ruim een jaar achter ons. Een jaar waarin veel verbeteringen zijn doorgevoerd.
Grootschalige aanpak
Tijdens het inspectiebezoek constateerde de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat Atrium MC op vier van de vijf onderdelen onvoldoende scoorde. Dit heeft geleid tot een grootschalige aanpak om omstandigheden te creëren om veilige peri-operatieve zorg aan te kunnen bieden. Een procesmatige aanpak van de peri-operatieve zorg blijkt te leiden tot de vereiste kwaliteitsverbetering.
Semipermanent operatiecomplex
In juli 2010 heeft Atrium MC een semipermanent operatiecomplex in bedrijf genomen met onder andere acht operatiekamers, holding en verkoeverkamer. Om de zorgprocessen goed te laten verlopen, hebben we de richtlijnen van TOP 1, 2 en 3 als uitgangspunt genomen en die geoperationaliseerd met behulp van designmanagement. Dit houdt in dat processen worden gevisualiseerd en dus inzichtelijk gemaakt voor alle werknemers.
Procesmatige aanpak kwaliteitsbeleid
Ook leiderschap en training zijn bij het implementeren en borgen van nieuwe werkwijzen van groot belang gebleken. Atrium MC heeft onder andere door de procesmatige aanpak enorme slagen gemaakt op het gebied van kwaliteitsbeleid. Omdat ook het Scheper ziekenhuis in Emmen met dezelfde methodiek bezig is, hebben we onze kennis uitgewisseld. Dit heeft geleid tot versnelling van kennis en verbetering van de zorgprocessen. Met Maarten Rutgers, voorzitter van de raad van bestuur van het Scheper Ziekenhuis in Emmen, en later ook met André Wolff, anesthesioloog werkzaam in het Universitair ziekenhuis St. Radboud, hebben we het initiatief genomen om het gedachtegoed van Top 1, 2 en 3 in een vereniging op te nemen. Het doel van de Vereniging Veilige Curatieve Zorg (VVCZ) is om ziekenhuizen te ondersteunen bij het optimaliseren van zorgprocessen.
Symposium Vereniging Veilige Curatieve Zorg
De ontwikkelde systematiek kan zich in grote belangstelling verheugen. Dat bleek afgelopen donderdag 24 maart tijdens het oprichtingssymposium van de Vereniging Veilige Curatieve Zorg. De oprichters van de vereniging gunnen het iedere ziekenhuisbestuurder om hier gebruik van te maken. Per slot van rekening hoeft je het wiel maar één keer uit vinden.