Het was een zware bevalling, maar het resultaat mag er zijn. Het Dokkumse ziekenhuis De Sionsberg heeft een hervormingsplan opgesteld, dat toekomstbestendig is, financieel haalbaar en dat kwaliteit en bereikbaarheid van zorg voor de inwoners van Noordoost Friesland garandeert. Blijft daarbij alles hetzelfde? Nee. Is dat moeilijk? Ja, natuurlijk!
Maar voor een ziekenhuis dat zo klein is als De Sionsberg is het niet mogelijk om alles bij het oude te houden. Dat betekent dat zowel de elk jaar strenger wordende kwaliteitseisen steeds meer zouden gaan wringen, ook financieel is het niet vol te houden, omdat er gewoon te weinig patiënten zijn.
Realiteit
Die realiteit bracht het bestuur van De Sionsberg er toe om eind november aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) te melden dat het zorgaanbod ingeperkt zou gaan worden. Deels vanwege het niet voldoen aan de minimale kwaliteitseisen van de beroepsgroepen en deels vanuit financieel perspectief. De Inspectie heeft op basis van dit besluit het verscherpt toezicht opgeheven, onder de afspraak dat er medio januari een verder uitgewerkt plan moest liggen. Over dat plan heeft de inspectie nu positief geoordeeld, waardoor De Sionsberg met de uitvoering aan de slag kan.
Slapeloos
De afgelopen weken heb ik heel wat slapeloze nachten gehad. Soms vanwege alle onterechte instigaties die er uit de omgeving van het ziekenhuis kwamen over De Friesland. Echter misschien nog wel vaker, omdat ik grote twijfels had over de voortgang die werd gemaakt bij het hervormingsplan. Uiteindelijk is het gelukt, al was het feitelijk twee voor twaalf en met de nodige externe hulp.
Wantrouwen
De rol die je als zorgverzekeraar speelt wordt door heel wat partijen met argusogen bekeken. Door de burgers die hun ziekenhuis overeind willen houden, maar helaas niet altijd zicht hebben op kwaliteit en de achterliggende normen. Ook de plaatselijke middenstand en de medisch specialisten die vrezen voor hun broodwinning. Maar niet in de laatste plaats de politiek. Dat levert het risico op dat er over de rug van patiënten en oprecht actievoerende inwoners een electoraal gedreven strijd wordt gevoerd. Zo is daar de PvdA die bij monde van Kamerlid Eeke van der Veen stelt dat er een democratisch gat is waar het actiecomité terecht in is gesprongen. De zorgverzekeraar zou een monopolist zijn met verkeerde motieven. Het is een vrij doorzichtig betoog, maar Van der Veen die jaren bestuurder van een zorgverzekeraar is geweest (in casu: Agis), zou beter moeten weten dan een beeld neerzetten vanuit wantrouwen.
Adequaat
Terwijl de werkelijkheid echt anders is. Een zorgverzekeraar die door iets anders gedreven wordt dan het inkopen van goede, bereikbare en betaalbare zorg voor haar klanten zou snel onbetrouwbaar worden voor haar klanten. We hebben een marktaandeel van 63 procent en juist daarom is er vanuit onze kant buitengewoon hard gewerkt om adequate zorg in de regio te behouden.
Kwaad daglicht
Ik denk dat er een ander democratisch deficit is. Wanneer het mis gaat in een ziekenhuis, dan zijn de mogelijkheden om extern bestuurlijk bij te sturen, in het belang van de patiënt, zeer beperkt. Als vanuit de politiek vervolgens vooral de motieven van betrokkenen onterecht in een kwaad daglicht worden gesteld dan gaat het wringen. Immers ook Van der Veen zal in algemene zin toch erkennen dat je niet alle zorg overal in de lucht kunt houden, met name in die gebieden waar de burger geen optimale kwaliteit krijgt, simpelweg omdat er te weinig volume is. Om dan wanneer het moeilijk wordt verdachtmakingen te gaan roepen, is scheef en wekt het vermoeden van puur electorale motieven. Dat is zonde, want in het zorgveld zijn heel veel partijen die samen de zorg van goede kwaliteit en betaalbaar willen houden en daartoe ook verantwoordelijkheid nemen. Een constructieve en vooral consequente opstelling vanuit de politiek is hierbij echter onontbeerlijk.
Realistisch
Er ligt nu een plan waarin De Sionsberg haar zorgaanbod realistisch vorm geeft door zowel keuzes te maken over welke zorg geboden wordt en welke niet, als ook door grenzen te stellen aan de zwaarte van de zorg die wel zelfstandig geboden kan worden. Zo blijft het ziekenhuis 24 x 7 uur open. Ook wordt er in samenwerking met andere zorgaanbieders die over een SEH beschikken en de aanvullende ambulance faciliteiten die wij als De Friesland al hadden geregeld voor de regio, de acute zorgfunctie geborgd.
Doodzonde
Op sommige punten moeten de plannen nog verder uitgewerkt worden. Bijvoorbeeld ten aanzien van de geboortezorg. Daar zullen nieuwe en innovatieve vormen gezocht moeten worden om de zorg voor deze regio te bieden. Dit vereist bestuurlijke daadkracht en leiderschap. Dit is met name mijn grootste zorgpunt voor de toekomst. De plannen zijn goed, maar het komt nu aan op het ook goed uitvoeren van de plannen. Want het zou doodzonde zijn, als het hierop in het vervolg zou stranden.
Betrokkenheid
Dat zou slecht zijn voor De Sionsberg en bijzonder vervelend voor al degenen die zich de afgelopen maanden het snot voor de ogen hebben gewerkt om iets kwalitatief goeds en houdbaars overeind te houden in Dokkum. Maar het zou vooral een grote deceptie zijn voor de inwoners van de regio die de afgelopen maanden hun betrokkenheid op tal van manieren hebben getoond.