Vannacht is een man overleden die een grotere impact op ons leven heeft gehad dan wellicht op eerste gezicht lijkt. De komende dagen worden we overspoeld met verhalen en berichten of wie hij nu wel of niet was. Zijn ‘hand’ zal nog decennia merkbaar zijn in ons dagelijkse leven.
Bekentenis
In mijn ‘handtekening’ onder mijn mails staat ‘sent bij iSomething’ daarmee is denk ik wel gezegd hoe ik tegen Apple en haar producten aankijk. Ja, ik heb er veel. Ben dan ook gepakt door de eenvoud en design er van zowel op uiterlijk als functionaliteiten. Einde bekentenis.
Invloed
De rol die Steven Jobs heeft gespeeld door zijn product- en systeeminnovaties zijn voor ieder van ons vandaag de dag merkbaar. We hebben allemaal iets op ons bureau staan, op onze schoot liggen, in onze hand of aan of in onze oren wat ofwel van Apple is, dan wel qua design of functionaliteiten is beïnvloed door wat Steve met zijn mensen heeft gedaan in de achterliggende 25 jaar, met hun eigen producten èn met die van anderen die zich naar hun innovaties hebben gericht.
Mobilation-of-life
Of het nu de manier van bediening is, de mogelijkheden om zelf uit te zoeken wat je wilt in plaats van dat iemand anders dat voor je doet, om altijd-overal-alles te kunnen doen, dan wel complete businessmodellen omver te werpen en er nieuwe voor in de plaats te brengen. Ik noem het wel eens de mobilation-of-life en Luciano Floridi verhaalt altijd over het feit dat we niet meer on-line zijn, en ook niet off-line maar on-LIFE.
Eenvoud
De eenvoud is terug op veel plekken in ons leven, mede door de manier waarop Apple onder zijn hand keek naar processen. App-store, iTunes, TabletPC, MP3, het verdwijnen van de Audio CD maar wellicht meer nog de ‘consumerisation’ van ICT hebben hun impact gehad in wat en hoe we dingen doen. Was het eerst nog vooral top-down, zien we nu het omgekeerde.
Anders omgaan met IT
Menige zorginstelling heeft nog naarstig pogingen ondernomen om de iPhone en iPad weg te houden uit hun IT-landschap. De grap was dat ZIJ niet nodig waren om het desondanks te laten werken. Toen de eerste iPad uitkwam, ontving ik dankzij een bevriende collega van de Cleveland Clinic daags erna twee stuks in een keurige doos. Het moet nummer 8 of 9 in Nederland zijn geweest. Doordat onze huidige bestuurvoorzitter Melvin Samsom een van deze twee iPads is gaan gebruiken, was dat een van de vonkjes die een proces van om anders om te gaan met IT ontstoken hebben. In hoeveel zorginstellingen hebben dokters, verpleegkundigen en bestuurders niet ‘illegaal’ rondgelopen met een iPhone op zak die gewoon keurig de mail ophaalde, agenda’s synchroniseerde met het ‘goedgekeurde’ systeem?
Zorg 2.0
Wat zou er gebeuren als we Steve Jobs zijn manier van werken en innoveren los zouden laten op de gezondheidszorg, denk ik wel eens. En in feite is die vraag niet echt meer aan de orde; het gebeurt namelijk al. Met de ontwikkeling op het vlak van Zorg 2.0 komt het gebruikers in casus patiëntenperspectief meer en meer naar voren, en gaan we steeds meer processen (in)richten vanuit die blik. En dat moet ook wel want niet eerder in de geschiedenis stond de gezondheidszorg voor zulke grote uitdagingen: arbeidsmarktproblematiek, verdubbeling van de zorgvraag onder druk staande budgetten. Daarbovenop staan er twee ontwikkelingen aan de zorgpoort te trappelen die een disruptie van veel van de huidige zorgmodellen in zullen zetten: de patiënt en exponentiële technologie. Deze gaan eenzelfde revolutie ontketenen in de zorg als bijvoorbeeld de muziekindustrie (o.a. iTunes), de reisbranche (vergelijkingssites) en de bancaire wereld (telebanking) is overkomen.
Zorg als App-store
Ik ben er van overtuigd dat de zorg meer en meer een App-store gaat worden waar verschillende aanbieders in een eenvoudig systeem van vergelijking met elkaar gaan strijden om de gebruiker. De impact van een nieuw communicatie-paradigma met onder andere sociale media en transparantie op vlak van prestaties wordt net zo onderschat als de rol van e-health (voor ons binnen het Radboud in het REshape programma: Empowered Health) wordt overschat.
Terug naar Steven Jobs: een man die wellicht meer impact op de wereld heeft gehad dan menig Amerikaans president is niet meer. In 2005 gaf hij een commencement speech op Stanford University die ik als afsluiting zou willen aanbevelen om te bekijken.
Zijn ‘hand’ zal nog decennia merkbaar zijn in ons dagelijkse leven.