Vakkundig. Zo kunnen we het begrotingsakkoord nog wel noemen. De gelegenheidscoalitie is erin geslaagd om de begroting rond te krijgen, en dat op zich was een forse uitdaging. Maar hoe toekomstbestendig zijn de maatregelen behalve dat ze geld in de staatskas brengen? Het antwoord daarop is: nauwelijks.
Structurele veranderingen
Het pakket ten aanzien van de zorg bestaat uit lastenverzwaringen. Eendimensionale maatregelen, terwijl de zorg het tegenovergestelde nodig heeft. Er zijn structurele veranderingen nodig. Anders worden het eigen risico en de eigen bijdragen een bodemloze put. Wat we willen is goede zorg, gepast gebruik en geen verspilling. We willen goede samenwerking tussen zorgverleners. We willen zorgconsumenten die verantwoordelijkheid kunnen nemen. En voorkomen is beter dan genezen.
Schotten weg
Daarvoor is geen stelselwijziging nodig, maar haal de verkeerde prikkels uit het stelsel. De zorg ís geen gewone markt. Haal de schotten weg tussen de eerste en de tweede lijn, laat de huisarts de spelverdeler zijn en beloon hem niet voor doorsturen. We weten dat veel klachten te maken hebben met eenzaamheid en sociale problematiek. Faciliteer een structuur met maatschappelijk werk en vrijwilligers. Pillen helpen niet tegen eenzaamheid en werkeloosheid.
E-health en preventie
Over pillen gesproken: stop de verspilling. Voorbeelden daarvan zijn in grote mate leverbaar. Werk allemaal mee aan het PGD. Implementeer e-health. Voer de NIA-agenda uit. Wat loont is substitutie, in plaats van meer-meer-meer. Stel mensen in staat om zelf de regie te voeren en help ons om mensen wijzer te maken. Prima, inzicht in de kosten. Maar dan niet pas een jaar later.
Wees transparant over kwaliteit van aanbieders en het resultaat van behandelingen. Leg het accent op kwaliteit van leven, geef eerlijke voorlichting over het effect van behandelen, ook in de laatste levensfase. En zonder preventie blijft het dweilen met de kraan open.
Shared dicision making
Maak ook serieus werk van shared decision making. Patiënt en dokter die samen in gesprek gaan over hun wensen en wat de gevolgen daarvan zijn. Shared decision making stelt de patiënt ook veel beter in staat om te kiezen en een gelijke partner te zijn, en dat is toch echt wat patiënten over het algemeen willen. Nog wel een heupoperatie of niet? Doorbehandelen of stoppen?
Samen de handschoen oppakken
Voor nu is de begroting rond. Maar nu is het zaak dat we de lastenverzwaringen inruilen voor kostenbesparingen die ook nog de kwaliteit verhogen. Dat is mogelijk. De politiek heeft een poging gedaan. Laten we vanuit het veld geen roependen aan de zijlijn zijn maar samen de handschoen oppakken. Wie doet mee?