Voor liefhebbers van stelsel- en structuurwijzigingen was 2014 een fantastisch jaar. Maar leidt dat ook tot vernieuwing van de zorg? Nee, natuurlijk niet.
Van recht naar noodzaak, van indicatiebesluit naar keukentafelgesprek, van zorgkantoor naar gemeentebalie: zonder dat wij echt een nieuwe zorgpraktijk neerzetten blijft ‘de grootste transitie van de langdurige zorg’ beperkt tot de buitenkant.
Begrijp mij niet verkeerd. Wijzigingen in stelsels en structuren kunnen bijdragen aan betere zorg voor kwetsbare mensen. Maar het échte werk begint nu pas. Ab Klink stelde in 2013 al de prangende vraag welke interventies echt bijdragen aan de bestrijding van eenzaamheid en daarmee aan verlaging van zorggebruik.
Echte vernieuwing
Evelien Tonkens en Jan Willem Duyvendak stelden al een tijdje geleden vast dat een eigen woning in de wijk voor mensen met een beperking niet betekent dat je ‘meedoet’ in de samenleving. Iedere specialist weet dat kwetsbare ouderen lang niet altijd baat hebben bij opname in het ziekenhuis. Soms is het tegendeel het geval. Voor deze en vergelijkbare vragen moeten wij op zoek naar de echte vernieuwing van de zorg.
Bouwstenen
Hierbij gaat het om meer dan alleen nieuwe inzichten. Het gaat er in de kern om wetenschappelijke kennis en praktijkervaring te verbinden. Dat doen wij in ons land nog maar in beperkte mate. Terwijl wij eigenlijk alle bouwstenen in handen hebben. Donderdag 22 en vrijdag 23 januari vindt in De Hermitage in Amsterdam een congres plaats waarin die uitdaging centraal staat.
De Universiteit van Amsterdam en Cordaan brengen mensen uit de wetenschap en praktijk bij elkaar als startpunt voor Een nieuwe kijk op de praktijk. Staatssecretaris Van Rijn sluit af met zijn visie op die inhoudelijke vernieuwing die zo broodnodig is. U bent van harte uitgenodigd om mee te denken en mee te werken.
Eelco Damen
Voorzitter raad van bestuur Cordaan