Nederland en België stonden voor het eerst in een derby tegenover elkaar op 30 april 1905 in Antwerpen. De medische professionals uit Nederland en Vlaanderen staan op 23 april ook tegenover elkaar – in een topclass rondom ondernemerschap in de zorg, in Vlissingen.
Nederlanders zitten vol ideeën en plannen. Ze ondernemen vaak dingen, wellicht met wisselend succes. Maar daar ligt ook juist de kracht: van onze mislukkingen worden we beter. Op professioneel gebied zitten de Nederlanders ook vol leven: communicatie, organisatie en strategie zijn allemaal sterke eigenschappen van de Nederlandse professional. Structuren en systemen worden ten voeten uit geoptimaliseerd. Zo ook het gezondheidszorgsysteem.
België
Maken we de vergelijking met België, dan is er duidelijk meer marktwerking aanwezig in de Nederlandse zorg. De zorgverzekeraars hebben een unieke positie in het systeem die uiteraard tot kostenefficiëntie leidt, maar de burger als patiënt wordt ook een (on)tevreden klant, net als in de markt van de mobiele telefonie. Gezondheid wordt een economisch product, dat je koopt in de aanbieding. Dit kan dus structureel leiden tot een kloof tussen de burger en het beleid.
Ook in Zeeland is er ondernemerschap in de zorg, waar heel duidelijk blijkt dat de curatieve zorg zich moeilijk staande houdt in deze kustregio. Nu is Zeeland als kustregio economisch en toeristisch wel succesvol, maar of dit de lijdende ziekenhuizen kan redden is vooralsnog onduidelijk, ondanks talrijke cross-over initiatieven.
Ondernemen zit in het bloed
Wat wél duidelijk is, is dat ondernemen iets is wat in het bloed van de Zeeuwen zit, dat ze ook vol ideeën en plannen zitten. Wie weet groeit daar wel de kiem voor meer samenwerking tussen de verschillende actoren met als belangrijkste doel degelijke gezondheidszorg voor de Zeeuwse burger. Uit het verleden hebben we immers geleerd dat burgers vaak liever naar Vlaanderen of Brabant reizen voor gezondheidszorg.
Daarom lijkt het ons tijd voor een integrale cross-regionale zorgregio, samen met Vlaanderen en Brabant, een Polder model voor de zorg, met ruimte voor innovatie, want zoals we allemaal al weten komt innovatie enkel voort uit de nood om te innoveren: de zorgsituatie van de burgers in Zeeland vertegenwoordigt die nood: tijd voor duurzame actie!
Meer informatie over de topclass ondernemen in de zorg.