Nederland, land van 4,5 miljoen chronisch zieken en 1,9 miljoen volwassenen met psychische problemen, staat in de top drie van gelukkigste landen in Europa. Alleen de Denen en de Noren zijn meer tevreden met hun leven.
Gelukkig
“Ik ben gelukkig of erg gelukkig”, zegt 82 procent van de Nederlanders en slechts één procent noemt zichzelf ongelukkig. Hoe kan dat nou? Zoveel zieke, zwakke en misselijke burgers, maar samen zijn we toch heel blij? Is dit een contradictie of toch niet?
De cijfers over geluk zijn afkomstig uit De sociale staat van Nederland 2011, een periodieke rapportage van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Ziekte en geluk zijn geen schijnbare tegenstelling. De vorige week verschenen publicatie geeft daarvoor twee belangrijke verklaringen.
De sociale staat van Nederland 2011 |
Verklaringen
De aantallen chronisch zieken zijn alarmerend, maar zeggen niet zo veel over de ernst van de aandoeningen en de mate waarin mensen er last van ondervinden. Het SCP schrijft dit toe aan ‘de gunstige ontwikkeling van de volksgezondheid’. De aantallen chronisch zieken stijgen doordat we steeds beter in staat zijn aandoeningen in een vroeg stadium op te sporen en te diagnosticeren. Daarbij weten we ze ook nog beter te behandelen. Resultaat is dat meer mensen eerder weten dat ze een chronische ziekte hebben, dat ze er langer mee leven en in veel gevallen zonder er al te veel hinder van te hebben.
Je gezond voelen
Om te begrijpen waarom ziekte en geluk samen kunnen gaan, is het volgens het SCP verder belangrijk onderscheid te maken tussen subjectieve en objectieve gezondheid. Je gezond voelen, is iets ander dan medisch gezien gezond zijn. De vraag of iemand een chronische ziekte heeft, levert andere antwoorden dan de vraag of iemand zich ongezond voelt. Ruim driekwart van de mensen met een chronische ziekte, een slordige 3,7 miljoen Nederlanders, zegt zich gezond te voelen en geen lichamelijke beperkingen te ervaren.
Succes van gezondheidszorg
Kortom, veel Nederlanders zijn gediagnosticeerd met chronische ziekten of psychische aandoeningen, maar voelen zich gelukkig en gezond. Het SCP noemt dit ‘het succes van de gezondheidszorg’. Ik vind dat een mooie constatering in het licht van de discussie over de kosten van de zorg. Nederlanders betalen 28,6 miljard euro voor de zorgverzekeringswet en 16,4 miljard voor de AWBZ en geven zichzelf een 7,8 voor het leven dat ze, mede dankzij de goede zorg, mogen leiden. Dat is een mooi begin voor een maatschappelijke kosten/batenanalyse van de zorg. Het kost wat, maar dan heb je ook wat.
Maaike de Vries
Chef zorg, De Argumentenfabriek