BLOG

Pech onderweg

Pech onderweg

Van alle vakantieverhalen van de afgelopen periode deed het reisverslag van een collega mij sterk denken aan manier waarop de eerstelijnszorg en meer in het bijzonder de spoedzorg in Nederland werkt. Het verhaal betrof een gevalletje pech onderweg.

Wat was er aan de hand? Onderweg met auto, partner en tent dreigde de motor in de buurt van Clermont Ferrand oververhit te raken. Na een paar extra stops onderweg, wisten de vakantiegangers de auto veilig op een inderhaast gevonden camping te parkeren. In medische termen: wel acuut, maar niet levensbedreigend. Telefonisch contact met de ANWB leverde het advies op om de volgende dag de dichtstbijzijnde garage op te zoeken plus een aanbod voor vervangend vervoer mocht een eventuele reparatie meer dan twee dagen in beslag nemen. Gelukkig kon de reis na een provisorische ingreep door de garage een dag later alweer worden hervat.

Service

De service van de ANWB lijkt sterk op de manier waarop huisartsenposten te werk gaan. In overleg met de patiënt bepalen de medewerkers op de huisartsenpost welke zorg er op dat moment nodig is. De huisartsenposten proberen daarbij zoveel mogelijk zinnige, zorgvuldige en zuinige zorg te leveren. Net als bij de ANWB is ons motto daarbij ‘bellen mag altijd’. De praktijk leert dat in de meeste gevallen een zelfzorgadvies of een verwijzing naar de eigen huisarts voor één van de volgende dagen voldoende is. Voor het leveren van de juiste zorg en om kosten te besparen, proberen de huisartsenposten twee bewegingen op gang te brengen: het ondersteunen van zelfzorg en het verplaatsen van zorg bij de spoedeisende hulp in het ziekenhuis naar de huisartsenpost.

Budgettaire kaders

De politiek moet ons daarbij helpen door de strikte scheiding van budgettaire kaders op te heffen, waardoor ‘het geld de zorg volgt’. Nu staan de gescheiden macrokaders het leveren van goede zorg op de juiste plek nog te vaak in de weg. Meer flexibiliteit is wenselijk. Eigenlijk net als bij mijn collega, die een deel van zijn vakantiebudget heeft besteed aan de reparatie van de auto. Per slot van rekening moet zijn huishoudboekje en dat van Nederland blijven kloppen!

Hansmaarten Bolle
Directeur Vereniging Huisartsenposten Nederland

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top