BLOG

Corruptie

Corruptie

Hoe heet dat ook alweer wanneer een wethouder zijn schuurtje laat verbouwen door een aannemer die hij net een opdracht heeft gegund? Ik kan maar niet op de naam komen. Het lijkt op die ambtenaar die altijd na de kerst zijn garage vol heeft met de lekkerste wijnen en soepeltjes met milieuvergunningen omgaat. Ik weet, daar is een woord voor maar welk? Het is iets van ‘uptie’.

Amphia Ziekenhuis Breda

Wacht, hier een beter voorbeeld. Thuiszorgeninstellingen betalen ziekenhuizen een fee om patiënten doorverwezen te krijgen. En die ziekenhuizen laten zich dat heerlijk welgevallen onder het motto: ’t is de markt hè, ’t is de markt. Het Amphia Ziekenhuis in Breda ‘kluste’ er op die manier, zo lees ik, anderhalve ton bij. Ook het Admiraal der Ruyterziekenhuis in Vlissingen was er niet vies van. Jeetje, hoe heet dat verschijnsel toch?

Opgepluste thuiszorgdirecteuren

Ik kan me er ook alles bij voorstellen. Een paar gepimpte thuiszorgdirecteuren gaan een dagje ABC in one day doen om te leren hoe ze actief, bedrijfsmatig en creatief moeten worden. Of ze zitten een hele zaterdag in een Van der Valk te zweten op module 0, Lucratief Ondernemen voor Thuiszorgdirecteuren, op het deeltijd-VMBO.

Terug op hun bedrijvenpark bellen die opgepluste ondernemers direct het UWV op of die nog een werkloze Zuidas-nerd in de kaartenbak heeft liggen, liefst eentje die gespecialiseerd is in gerommel en geritsel. Die wil wel een tweede carrière in de zorg –daar is het werk, toch?- en doet de eerste ochtend het managementteam al uit de doeken hoe je een gunningsproces in de health care supply chain moet ‘optimaliseren’: knipoog, knipoog. Ik kan me hier al-les bij voorstellen. Maar hoe heet dat verschijnsel toch ook alweer, als je betaalt voor opdrachten en je ervoor laat betalen?

Eh, eh, eh….?

Ja, hebbes! Corruptie. Ja, zo heet dat, Ik wist dat het op uptie eindigde. Corruptie!

Joep Schrijvers

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top