BLOG

Jaloers op China

Jaloers op China

Tijdens het bezoek van Minister Schippers aan Shanghai gebeurde er iets opvallends. Er ontstond bij de Nederlandse delegatie enige jaloezie op het communistische systeem in China.

“We zouden een maand met z’n allen communistisch moeten worden”, werd er gegrapt. “Dan nemen we in die maand alle besluiten die genomen moeten worden en dan worden we daarna weer democratisch.”

Straffe hand

De aanleiding was een bezoek aan het Minhang district in Shanghai. Men heeft hier een EPD ontwikkeld en met straffe hand geïmplementeerd dat door alle zorgverleners in alle zorginstellingen gebruikt wordt en waar alle burgers toegang toe hebben. Er waren daarnaast nog wel een paar dingen in Minhang die tot de verbeelding spraken. Zoals een health card voor alle burgers; geef die aan een willekeurige zorgverlener en ze hebben je medische gegevens ogenblikkelijk bij de hand.

Preventiestraatje

Daarnaast zijn er preventieve health checks; twee keer per jaar kunnen bewoners een community health center inlopen en kosteloos een preventieve check laten uitvoeren. Ze worden door een preventiestraatje getrokken waar in een hoog tempo een aantal controles worden gedaan en in ‘no time’ staan ze met een volledig adviesrapport op straat. Een health educatie call center; iedere burger kan hier gratis terecht voor alle vragen op het gebied van gezondheid. En innovatieve vergoedingssystemen; er wordt zelfs geëxperimenteerd met een systeem waarbij de bonus van een dokter afhangt van de gezondheid van zijn patiënten. Kom er eens om in Nederland.

Realiteit

Maar het Minhang district is Shanghai niet en Shanghai is China niet. De realiteit voor de meeste burgers in China is vooralsnog een hele andere. Wie in China vindt dat hij naar de dokter moet, kiest er bij voorkeur voor om naar een groot derdelijns ziekenhuis te gaan. Deze ziekenhuizen worden dus overstroomd met patiënten die er maar al te vaak voor wissewasjes komen, 10.000 poliklinische bezoeken per dag is geen uitzondering. Patiënten moeten uren wachten op een consult van drie minuten. Toch blijven de patiënten komen, want ze hebben geen vertrouwen in kleinere tweedelijns ziekenhuizen en al helemaal niet in de community health centers. Bij de tweedelijns ziekenhuizen is er zelfs overcapaciteit. Eerstelijns gezondheidscentra zijn er wel, maar functioneren onvoldoende. Behalve in Shanghai, waar de huisarts ‘gate keeper’ is geworden.

Ambitieuze doelen

De Chinese overheid zit allerminst stil en er zijn ambitieuze doelen geformuleerd. Het overheidsbeleid is gericht op het versterken van de eerstelijn en men zet massief in op e-health. Shanghai is het voorbeeld en Minhang de glimmende showroom. Wie wat beter luistert, ontdekt dat de werkelijkheid ook in Minhang niet altijd is wat zij lijkt. Het idee van de health card is aardig, maar een zorgverlener heeft alleen toegang tot een dossier wanneer de patiënt er met de health card naast staat. Dat maakt alle vormen van tele-consultatie en ketenzorg bij voorbaat onmogelijk. En ja, er is weliswaar een health record waarin alle medische gegevens zijn vastgelegd maar met de vastgelegde data wordt nog weinig gedaan. Er is bijvoorbeeld geen enkele vorm van procesondersteuning.

Geen garantie

Maar de dokter die weigert om medische gegevens netjes te registreren in het EPD, krijgt gewoon geen salaris. Dat bevordert uiteraard een vlotte invoering, maar is nog geen garantie voor het optimaal benutten van een dergelijk systeem.

Laurens van der Tang,
CEO VitalHealth

Alle blogs van Laurens van der Tang tijdens het bezoek aan China:
China Health Reform: zorg voor alle Chinezen
Jaloers op China
China-delegatie geeft impuls aan revalidatiesector
China wil leren van Nederland

9 Reacties

om een reactie achter te laten

van Dijk

12 september 2013

Schijn bedriegt en je ziet het pas als je het doorhebt. Mooi gezien en opgeschreven, Laurens.

Baan

12 september 2013

Best of both worlds lijkt me het beste. Voor break-through innovaties in de heathcare daarom vooral kapitaal dat iets minder kapitalistisch en wat meer sociaal is. Ofwel Impact Investment Capital.

Hangkrenghang

13 september 2013

De ministel van e-health (bedankt miclosoft) kon het niet laten met eigen ogen een poolshoogte te nemen in het land van de dlaak?
Wat kost dat de kiezers weer buiten dat we dan nog alleen maar horen wat Mw Schippers' interpretatie is van de Chinese zorg?
Oh een dluppel op de gloeiende zolgkostenplaat zegt u? Maar alles is welbeschouwd een kwestie van dluppels, Heb de ministel dat ook geleeld van onze Chinese vlienden?

Wij van W.C.eend

13 september 2013

ruim 1 miljard tegenover 17 miljoen. Je moet maar ergens jaloers op wezen. Zelden een minister zichzelf zo een brevet van onvermogen horen geven. Onze zorgbegroting pas in ieder geval meer bij 1 miljard, dat dan weer wel.

Anoniem

13 september 2013

Daar zou ik ook jaloers op zijn! Klinkt geweldig overzichtelijk. Wij hebben vast als grootste obstakel in dit verhaal de privacy regelgeving, schrap die en pak verzekeraars aan door regels over uitlsuiting te verbieden. Klaar.

Dr. Kamp

13 september 2013

Wel goed lezen nummer 5:'Wie wat beter luistert, ontdekt dat de werkelijkheid ook in Minhang niet altijd is wat zij lijkt'.

Ben blij dat jij het niet voor het zeggen hebt met je 'klaar'. En de verzekeraars 'aanpakken'. Dankzij die regels over privacy kan jij je ondoordachte onderbuiksgevoelens ventileren mannetje/vrouwtje anoniem.

Flim

13 september 2013

Mooie blog Laurens.

En inderdaad, soms zou in polderend Nederland op het gebied van bv. eHealth een beetje van de Chinese overheidsregie niet misstaan. Niet door er wetten van te maken of een infrastructuur en toepassingen verplicht op te leggen, maar bv. wel door digitale registratie en uitwisseling van patientengegevens (met toestemming vooraf) te koppelen aan financiering, bv. aan inschrijftarieven en DBC's. En natuurlijk ook uitwisselen met de patient zelf als die dat wil.

Maar elk voordeel heeft ook zijn nadeel idd. Want dan is de implementatie wel geregeld, maar eHealth is slechts een middel, doel is goede, toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg. Als die niet geregeld is helpen al die digitale middelen ook niks.

Hoe dan ook, in Nederland blijven we mbt eHealth teveel hangen in de fase van polderen. Daar moeten we snel doorheen, want polderen blijft anders synoniem met doormodderen.

Als ik je blogs zo lees levert de reis wat dat betreft veel inspiratie. Mooi!

zwanikken

13 september 2013

Familie die in Shanghai woont en werkt komt naar Nederland , voor ZORG .

Anoniem

16 september 2013

Een minister/delegatie uit een democratisch land, toch zeker onder leiding van een liberale minister die zelfs al is het voor de grap beweert dat het best goed zou zijn om een maandje communistisch, lees dictatoriaal, te worden is walgelijk. Met alle respect, dit geeft een gebrek aan morele ontwikkeling aan.

Top