BLOG

Martin van Rijn schenkt thee voor patiënten

Martin van Rijn schenkt thee voor patiënten

Staatssecretaris Martin van Rijn bood begin mei een high tea aan als Verwenzorg voor chronische patiënten en hun begeleiders. Hij stelde daarbij dat een project van ZonMw navolging verdient. Wat is dat voor een project?

Aangemoedigd door Joke Zwanikken, de ambassadeur van de Verwenzorg die zich hier onvermoeibaar voor inzet, heeft ZonMw een afdeling voor chronische psychiatrie van Parnassia te Den Haag geadopteerd.

Aandacht

Verwenzorg beoogt de kwaliteit van leven van chronische patiënten te verbeteren door het geven van persoonlijke aandacht. Wij doen dat structureel voor dezelfde afdeling. Ongeveer vier maal per jaar organiseren wij etentjes voor de bewoners op de afdeling en worden zij bediend door medewerkers van ZonMw. ZonMw financiert de catering en de medewerkers steken er vrije tijd in. Daarnaast regelen we zo nu en dan ook een bijzonder evenement, zoals een middagje varen of een bezoekje aan een voetbalwedstrijd.

Persoonlijke band

Het bijzondere van het adopteren van een vaste afdeling is dat we met de bewoners een persoonlijke band kunnen opbouwen. Op elke bijeenkomst is er veel plezier en wordt er veel gelachen. De persoonlijke reacties die we van de bewoners mogen ontvangen, zijn hartverwarmend. Medewerkers van ZonMw doen aan deze vorm van Verwenzorg omdat zij weten hoe het leven van veel chronisch psychiatrische patiënten verschraalt. Elke bijdrage, hoe klein ook, om deze verschraling tegen te gaan, doet er toe.

Menselijkheid

Het zou mooi zijn als meer organisaties afdelingen gaan adopteren voor Verwenzorg. Zo wordt Verwenzorg van een individueel initiatief tot een waarde van de hele organisatie. Het onderscheid dat je hiermee maakt, wordt door patiënten hogelijk gewaardeerd. Laten we ons sterk maken voor meer menselijkheid in de zorg: de mogelijkheden liggen voor het oprapen.

Henk Smid
Directeur ZonMW

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top