Tech

Blockchain: bouwsteen voor digitale zorg?

Het zou toch geweldig zijn als ik door een "zorgblockchain" niet meer afhankelijk ben van mijn arts of mijn ziekenhuis om bij mijn gegevens te kunnen?

Zonder in technisch detail te treden: blockchain is de technologie achter de digitale munt Bitcoin. Het maakt het mogelijk betrouwbaar digitaal zaken te doen, zonder dat daar een derde partij, zoals een bank, verzekeraar of andere organisatie tussen zit.

Doe mij er maar eentje

De eerste keer dat ik met blockchain in aanraking kwam, zag ik volop mogelijkheden. In de gezondheidszorg zijn er nogal wat uitdagingen op het gebied van ICT. Zorg is gedigitaliseerd, maar zeer gefragmenteerd. Patiënten hebben nog maar mondjesmaat toegang tot gegevens, laat staan zeggenschap over wat er digitaal wordt vastgelegd en uitgewisseld. Zorgprofessionals klagen over registratiedrift. En dat zijn nog maar een paar voorbeelden.

Ik vind dat we elke vorm van technologie die daarin iets kan betekenen met beide handen moeten aangrijpen. Het zou toch geweldig zijn als ik door een "zorgblockchain" niet meer afhankelijk ben van mijn arts of mijn ziekenhuis om bij mijn gegevens te kunnen? Doe mij er maar eentje, liever gisteren dan morgen.

Afspraken

Helaas. Ook blockchain gaat die grote problemen niet oplossen. De grote ICT-problemen in de zorg los je op met nieuwe afspraken. Afspraken over hoe samen te werken. Afspraken over procesinrichting. Afspraken over welke informatie relevant is. Daarna volgt dan nog ergens een keuze voor een technologie.

Blockchain kan wel de technologische drijfveer zijn om na te denken over dat soort andere afspraken. In de praktijk zien we daar in Nederland noch internationaal weinig concreets van. Grote implementaties van blockchain oplossingen in de zorg zijn zeldzaam.

Gebakken lucht?

Is blockchain dan alleen maar gebakken lucht en "the last next big thing"? Absoluut niet. Ook in de zorg liggen er kansen. Die liggen alleen op een ander vlak dan de genoemde problemen. Kansen zijn er op het gebied van identificatie, authenticatie, en het registreren van transacties. Dit zijn belangrijke bouwstenen voor digitale zorg.

Ook voor financieel-administratieve processen liggen er mogelijkheden. De combinatie van blockchain met geautomatiseerde programmacode kan heel interessant zijn voor verzekeraars en andere partijen. De technologie is alleen nog niet rijp en volwassen genoeg om op grote schaal huidige oplossingen te vervangen. Dat betekent - en laten we optimistisch zijn - de komende 5 jaar dus vooral: experimenteren.

In mijn whitepaper 'Blockchain in de zorg' beschrijf ik samen met mijn collega Maarten Ligtvoet de impact van blockchain in de zorg. Ik nodig u van harte uit om deze whitepaper te lezen.

Jaco van Duivenboden

Senior adviseur e-health bij Nictiz

Jaco van Duivenboden_311

 

3 Reacties

om een reactie achter te laten

Pieter Pekelharing

5 februari 2017

Beste Jaco,
Block chain is zeker het beste als het om de technische kant van de security gaat. Eens.
Maar technische security zonder de juiste juridische governance leidt uiteindelijk niet tot wat we bijna allemaal willen.
Daar is nog iets voor nodig en dat iets bestaat.
De Stichting MD-OG is daarvoor opgericht en wordt nu al breed gesteund.
Kennelijk en gelukkig begrijpen al veel mensen dat de enige manier van structureren van patientengegevens er een is van bottom-up structureren.

nira shalom

7 maart 2019

Ik wil mijn prachtige getuigenis delen over hoe ik mijn Echtgenoot van mijn leven terugkeerde, ik wil de mensen vertellen dat er een echte spell caster online is en is krachtig en oprecht. Zijn naam is Baba Wale Wiseman, hij heeft geholpen Ik heb onlangs mijn relatie met mijn man herenigd die me dumpte. Toen ik contact opnam met Wiseman, wierp hij een liefdesbetovering voor mij en mijn echtgenoot die zei dat hij niets meer met mij te maken had, belde mij en begon me te smeken. Voor iedereen die dit artikel leest en hulp nodig heeft, kan Wiseman ook allerlei soorten hulp bieden, zoals het herenigen van een huwelijk en een relatie, het genezen van alle soorten ziekten, rechtszaken, zwangerschapsvertelling, we zijn nu heel gelukkig met ons zelf. Wiseman laat hem beseffen hoeveel we van elkaar houden en elkaar nodig hebben. Deze man is echt en goed. Hij kan je ook helpen je gebroken relatie te herstellen. Ik had mijn man terug! Het was als een wonder! Geen huwelijkscounseling en we doen het heel goed, in ons liefdesleven. Contact opnemen met deze geweldige man als je problemen hebt met een duurzame oplossing
via e-mail: babawalewiseman01@gmail.com
WhatsApp: +2348129806153

nira shalom

7 maart 2019

Ik wil mijn prachtige getuigenis delen over hoe ik mijn Echtgenoot van mijn leven terugkeerde, ik wil de mensen vertellen dat er een echte spell caster online is en is krachtig en oprecht. Zijn naam is Baba Wale Wiseman, hij heeft geholpen Ik heb onlangs mijn relatie met mijn man herenigd die me dumpte. Toen ik contact opnam met Wiseman, wierp hij een liefdesbetovering voor mij en mijn echtgenoot die zei dat hij niets meer met mij te maken had, belde mij en begon me te smeken. Voor iedereen die dit artikel leest en hulp nodig heeft, kan Wiseman ook allerlei soorten hulp bieden, zoals het herenigen van een huwelijk en een relatie, het genezen van alle soorten ziekten, rechtszaken, zwangerschapsvertelling, we zijn nu heel gelukkig met ons zelf. Wiseman laat hem beseffen hoeveel we van elkaar houden en elkaar nodig hebben. Deze man is echt en goed. Hij kan je ook helpen je gebroken relatie te herstellen. Ik had mijn man terug! Het was als een wonder! Geen huwelijkscounseling en we doen het heel goed, in ons liefdesleven. Contact opnemen met deze geweldige man als je problemen hebt met een duurzame oplossing
via e-mail: babawalewiseman01@gmail.com
WhatsApp: +2348129806153

Top