Finance

Handjeklap

Ziekenhuizen moeten onderling handjeklap doen over zorgtarieven anders lopen ze behandelingen mis.

De marktwerking in de zorg heeft er niet alleen voor gezorgd dat ziekenhuizen concurreren, maar ook dat ze meer samenwerken. Dat maakt een specialist meer waard, omdat deze niet alleen voor het eigen ziekenhuis ingezet wordt maar ook elders. Ziekenhuizen moeten hiervoor echter wel flexibel factureren willen zij geen omzet mislopen.

Doorbelast

Het facturatiesysteem in ziekenhuizen draait om diagnose-behandelcombinaties (DBC’s). Dit is een zorgpakket met informatie over de diagnose en behandeling. Aan die DBC’s hangen ziekenhuizen bepaalde tarieven, waarover ook wordt onderhandeld met zorgverzekeraars. Hiervoor hebben ziekenhuizen zelfs speciale marketingafdelingen, die zich voornamelijk op dit proces richten.

Met name de diagnostische behandelingen worden momenteel al op een flexibele manier gefactureerd. Dat betekent dat wanneer een ziekenhuis de diagnostische behandeling door een ander ziekenhuis laat uitvoeren, deze kosten dienen te worden doorbelast aan het opdrachtgevende ziekenhuis.

Een patiënt gaat naar ziekenhuis A en volgens de DBC moet er een röntgenfoto gemaakt worden. Ziekenhuis B voert de röntgenfoto uit, maar de behandeling is gewoon bij ziekenhuis A. Ziekenhuis A betaalt aan B een afgesproken tarief voor de uitvoering en houdt zelf de afspraken met de verzekeraar in de gaten. De DBC blijft lopen bij ziekenhuis A.

Meedoen of mislopen

Verwacht wordt dat deze aanpak ook steeds meer bij therapeutische behandelingen, operatiekamers en in de kliniek gaat komen. Echter is het systeem voor factureren, zowel voor de patiënt als voor de verzekeraar, hier nog niet op ingericht. Wat moet veranderen, is dat ziekenhuizen meer naar elkaar gaan factureren. Dat betekent dat ze ook onderling moeten onderhandelen over de prijs van een behandeling, net zoals ziekenhuizen dat al doen met verzekeraars. Er ontstaat een verschil tussen de inkoopprijs (wat kost de behandeling voor het ziekenhuis om uit te laten voeren) en de verkoopprijs (wat vertellen we de verzekeraar).

Aangezien de tendens van specialiseren en samenwerken een feit is, moeten ziekenhuizen wel qua financiële administratie ook een slag gaan maken. Als een ziekenhuis dat niet doet en geen goed inzicht heeft in de huidige processen, kan deze omzet mislopen.

René Nijenhuis

Consultant van PinkRoccade Healthcare

Rene Nijenhuis_311

1 Reacties

om een reactie achter te laten

Wulf van Loenen

12 november 2017

Een gek idee eigenlijk dat je met je aandoening in een handelsonderneming in DBC’s ligt, en dat je een onderdeel bent van omzet. Ik hoop dat ze dan maar niet meer bij me gaan 'omzetten' dan strikt nodig is, als winstgevend product in de markt.

Top