Tech

Vlieg digitalisering van de zorg van alle kanten aan

Gezondheid en zorg veranderen door informatisering en digitalisering. Technisch kan alles, althans veel, en steeds meer. De interessante vraag daarbij is hoe we die nieuwe mogelijkheden slim kunnen toepassen. Sociale innovatie, het adaptie en implementatie: dat is de uitdaging!

Nu de middelen minder beperkt worden, wordt het des te belangrijker om uit te gaan van de doelen. We streven naar de beste gezondheid en dus ook zorg. Daartoe willen we (ook) personeelstekorten voorkomen, minder papierwerk creëren en – last but not least – meer regie van de patiënt en samenspraak met professionals. Welke digitale vaardigheden zijn dan nodig, zodat er daadwerkelijk anders kan worden gewerkt, met behulp van digitale ondersteuning?

Adaptief vermogen

Bij digitale vaardigheden gaat om veel meer dan begrijpen hoe een apparaat of programma (applicatie) werkt. Hoe verandert technologie de positie van patiënt en professional? Hoe komen zij tot een ander gesprek. Hoe kunnen vaardigheden op de juiste plek, het juiste moment en op de juiste manier worden bijgebracht, op de werkvloer en in de opleidingen. Hoe kan hierin dapper leiderschap worden getoond, dat tegemoet komt aan zorgen en wensen van mensen en hen meeneemt naar de nieuwe manier van werken.

Het succes van de technologische veranderingen is niet zozeer afhankelijk van de technologie, maar van het vermogen om die technologie te gebruiken voor veranderingen. Verandering in onze aanpak. Dat adaptief vermogen vraagt om een transformatie van een benadering die analoog of digitaal is, naar een sociale innovatie waarbij het draait om anders werken: met de vraag als startpunt en co-creatie als werkwijze om de vraag te beantwoorden. Het is niet een enkele 'actor' die hiervoor verantwoordelijk is. Het gaat om een keten van perspectieven: patiënt, professional, leiderschap, onderwijs, ICT.

Coalitie digivaardig

Er is dus geen eenvoudige eendimensionale aanpak, oplossing of organisatie die verantwoordelijk kan worden gehouden. Daarom zijn we vanuit het ECP, met het ministerie van VWS, een grassroots beweging gestart, een 'Coalitie digivaardig in de zorg'. Een grassroots beweging met mensen uit de praktijk. De deelnemers denken en doen vanuit verschillende achtergronden en perspectieven mee, om antwoord te geven op de vraag hoe we samen de omslag maken.

Praktisch gesproken: we organiseren bijeenkomsten, er is een website, app groep. We kiezen andere dan de gebruikelijke methoden, omdat we impact willen hebben. We denken groot én we handelen met kleine stappen. We proberen, we maken fouten én we leren, door onze ervaringen te delen. We zijn aan de slag met de focus op impact in de praktijk.

U bent van harte welkom om uw bijdrage te leveren, kennis en ervaring te delen, te leren en te inspireren.

Lea Bouwmeester

Lea Bouwmeester_311

2 Reacties

om een reactie achter te laten

E.Kriek

5 augustus 2018

Geachte mevrouw Bouwmeester,
Bij deze mijn bijdrage, mede op uw verzoek. Waarvoor mijn dank overigens.
Omdat u blijkbaar het gebruik van de term ' vliegen' omarmt ( ik herinner mij nog goed de door u gehanteerde term 'vliegwiel' in de discussie omtrent de afschaffing van vrije artsenkeuze; u vindt de afschaffing van vrije artsenkeuze een goede zaak omdat u het ziet ' als een vliegwiel om beter te kunnen sturen op kwaliteit' ) , zal ik mij proberen aan te passen aan uw niveau.
U weet, waar duiven zijn, vliegen duiven heen.
En: vele mensen zijn lieve vlindertjes buiten, maar lastige bromvliegen thuis.
U heeft het over de volgende , voor sommigen inspirerende termen:
' Sociale innovatie, het adaptie en implementatie'
' digitale ondersteuning'
' dapper leiderschap'
' Verandering in onze aanpak. Dat adaptief vermogen vraagt om een transformatie van een benadering die analoog of digitaal is, naar een sociale innovatie'
' met de vraag als startpunt en co-creatie als werkwijze om de vraag te beantwoorden'
' Het is niet een enkele 'actor' die hiervoor verantwoordelijk is. Het gaat om een keten van perspectieven: patiënt, professional, leiderschap, onderwijs, ICT.'
Enfin, ik kan wel even doorgaan met het citeren van door u gehanteerde, en voor sommigen inspirerende termen;
Maar volgens mij ziet u ze gewoon vliegen.

E.Kriek

6 augustus 2018

Petje af overigens, DVN.
Iemand die vrije keuze van behandelaar van uw cliënten ondergeschikt acht aan de keuze van de verzekeraar voor uw cliënten dit onderwerp laten aanvliegen.
' Nee, u moet een andere diabetes specialist zoeken. Wij hebben er eentje gevonden die het doet voor de helft van de prijs'
Wat zullen uw cliënten blij zijn!

Top