BLOG

De zorg als vertelling van Duizend-en-een-Kracht!

De zorg als vertelling van Duizend-en-een-Kracht!

Vergrijzing, arbeidsmarktproblematiek en de economische crisis leiden ook in de zorg tot spannende stelselwijzigingen en ethische vraagstukken. Stuk voor stuk onderwerpen die dagelijks terug te vinden zijn in de media. Spannend en boeiend, maar uiteindelijk gaat het toch vooral over iets anders.

Uitwisseling

Cordaan Jeugd werkt sinds een aantal jaren samen met RBC Handimaroc in Marrakech, Marokko. Via een uitwisseling leren we wat we elkaar te bieden hebben en versterken we elkaar over en weer in de zorg voor kinderen met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking.

Feest

We zagen een prachtig voorbeeld in Marrakech. Letterlijk straatarme moeders vonden elkaar in een moedernetwerk met een gemeenschappelijke deler: hun kind met een beperking. Terug in Nederland ontdekten we dat de zorgen en vragen van onze moeders identiek zijn aan de zorgen en vragen van de moeders in Marrakech. In een bijeenkomst met een aantal van deze moeders werd het moedernetwerk ‘Duizend en een kracht’ geboren. Het netwerk groeit razendsnel en bestaat uit moeders uit veel verschillende culturele achtergronden. Elke keer weer is het een feest om bij een bijeenkomst van dit netwerk te mogen zijn.

Kracht

De kracht die je hier voelt, naast het verdriet, de zorgen en de onmacht is overweldigend. Problemen worden pragmatisch opgelost, is er geen oppas is voor je kind, dan neem je het gewoon mee. Als je moet huilen word je getroost en er wordt vooral heel veel gelachen. De kracht van deze moeders maakt dat het met hun kinderen goed gaat komen. Deze kinderen zijn onze kinderen in de langdurige zorg. Zij zijn afhankelijk van die ene fantastische medewerker, die altijd lief voor hen is, die op zijn vrije zaterdag mee gaat vissen, die een fantastisch Sinterklaasfeest en een prachtig Suikerfeest organiseert. Dat is waar het om gaat in de langdurige zorg, in Nederland, in Europa en in de rest van de wereld.

Ruimte

Aan ons als zorgorganisaties de grote verantwoordelijkheid om het voor deze begeleiders zo makkelijk mogelijk te maken. Een prettige werkplek, voldoende en goed gekwalificeerde collega’s en ruimte en aandacht voor innovatieve (zorg) ideeën. Zodat onze begeleiders dat kunnen doen waar ze goed in zijn: zorgen voor iemand anders! En dat alles in een wereld waarbij de vraag om zorg groeit, en de capaciteit om dit te leveren krimpt.

Versterken

Laten we in Europa elkaar daar vooral in versterken. Laat er vooral ruimte zijn om vanuit Europa ook de rest van de wereld te zien. Laten we vooral van elkaar leren, en laat je blik ook eens rusten op die landen waarin je denkt dat de zorg niet goed georganiseerd is. Juist op die plekken weten mensen namelijk heel vaak waar het bij goede zorg om draait! Kom tijdens de conferentie Does Europe care? twee dagen naar Amsterdam en laat je inspireren door Europa!


Hanneke Vrielink, manager Jeugd Cordaan

0 Reacties

om een reactie achter te laten
Top