Door verspilling aan te pakken van dure, biologische medicijnen kunnen tientallen miljoenen euro’s worden bespaard. Dit blijkt uit onderzoek van de Sint Maartenskliniek in Ubbergen.
Hierover bericht het Financieele Dagblad. Onderzoekers van de kliniek, die gespecialiseerd is in reumatologie, orthopedie en revalidatie, experimenteerden met het verlagen van de dosis van reumaremmers bij patiënten met reumatoïde artritis. Dat bleek bij een groot deel van de patiënten prima te kunnen zonder dat de ziektelast toenam.
Door de dosis te verlagen, werd de behandeling gemiddeld 6000 euro per patiënt per jaar goedkoper. Dit komt neer op bijna een halvering per patiënt. Als deze aanpak in heel Nederland wordt toegepast kan dat 50 miljoen euro tot 100 miljoen euro besparen, schatten de onderzoekers. Zij verwachten dat tegelijkertijd de kwaliteit van de zorg even goed blijft.
Uitgaven groeien snel
Nederland geeft jaarlijks 800 miljoen euro uit aan dure geneesmiddelen en die uitgaven groeien snel. De roep om maatregelen om die ontwikkeling te stoppen klinkt steeds luider. Wouter Bos en Marcel Levi, de bestuursvoorzitters van respectievelijk het VUmc en het AMC, hekelden bijvoorbeeld de hoge winsten van farmaceutische bedrijven, en stelden voor dat Nederland desnoods medicijnen in eigen beheer moet gaan produceren.
Bestuursvoorzitter Mark van Houdenhoven van de Sint Maartenskliniek vindt het voorstel zinloos en ‘absurd’. Hij ziet ook weinig in het inkoopverbond dat zorgverzekeraar Achmea sloot met 19 ziekenhuizen om zo een hogere korting bij producenten van medicijnen te kunnen bedingen. “Wereldwijd opererende farmaceuten schrikken echt niet van dit soort dingen, daar is de Nederlandse markt veel te klein voor.”
Het heeft volgens de bestuursvoorzitter veel meer impact als alle artsen samen het gebruik van middelen terug weten te dringen. “Als artsen, ziekenhuizen, zorgverzekeraars en farmaceuten daarbij samenwerken levert dat veel meer op dan elkaar de zwarte piet toespelen.”