De instelling voor jeugd-ggz Accare heeft het aantal bedden net een reductie van 126 naar 104 met bijna twintig procent terug gebracht. In Psy vertelt bestuursvoorzitter Jos Rietveld dat hij overweegt het aantal bedden nog verder terug te brengen ten gunste van ambulante zorg.
Kosteneffectief
Volgens Rietveld zijn kinderen met psychiatrische problemen vaak beter af met een behandeling in eigen omgeving. De gemiddelde opnameduur binnen Accare is in drie jaar teruggedrongen van een jaar naar circa drie maanden. Bovendien is ambulante behandeling kosteffectiever.
Intramuraal gericht
Toch roeit Accare met de beddenreductie tegen de stroom in. Recent onderzoek van het Centrum Bouw van TNO wijst uit dat de financiering van de ggz nog erg gericht is op intramurale plaatsen.
Instellingen die zoeken naar substitutie worden geconfronteerd met het feit dat ambulante begeleiding minder geld oplevert dan klinische zorg. Binnen deze context is het soms nog gunstiger bedden leeg te laten staan, dan te kiezen voor ambulante behandeling. Een leeg bed levert circa 20 duizend euro op, tegen een gemiddelde vergoeding van 2500 euro voor een jaar lang ambulante begeleiding.
Afspraken
De beddenreductie bij Accare is dan ook alleen mogelijk dankzij gunstige afspraken met verzekeraar Menzis. Accare mag van Menzis de vergoeding voor klinische zorg behouden en inzetten voor ambulante zorg. De vergoeding voor de inmiddels geschrapte bedden gebruikt Accare om bemoeizorgteams (ACT) op te zetten en de psychiatrische thuiszorg uit te breiden. Daardoor worden meer kinderen voor hetzelfde geld geholpen. De gemiddelde dbc-kosten per patiënt zijn volgens Rietveld in een jaar met ongeveer tien procent gedaald.
Dbc
Rietveld verwacht dat de nieuwe koers van Accare een impuls krijgt door de introductie van dbc’s. Als het aan demissionair minister Klink van Volksgezondheid ligt, wordt vanaf 2011 in de hele curatieve ggz door middel van dbc’s bekostigd. “Een dbc vergoedt alle behandelingen, inclusief de klinische”, aldus Rietveld in Psy. “Dat systeem past waarschijnlijk beter bij onze aanpak. Al moet er voor het verblijf in een kliniek wel een goede oplossing gevonden worden: bij verdere krimp van het aantal bedden houd je steeds duurdere verpleegdagen over.”