Branchevereniging ActiZ en Zorgverzekeraars Nederland (ZN) zijn hevig in de clinch geraakt over de betaling van zorgvernieuwing. Volgens ActiZ knijpen de zorgkantoren de tarieven zo af dat er amper ruimte is voor zorginnovatie. Volgens ZN houden de zorgaanbieders liever de hand op dan zelf een bijdrage aan innovatie te leveren.
Groeiende druk
Aanleiding voor de botsing is een onderzoek van ActiZ naar de contractering in verzorging en verpleging en thuiszorg. Hieruit blijkt volgens ActiZ dat 87 procent van de aanbieders van het zorgkantoor geen steun krijgt voor innovatie of verbeterprojecten. De tarieven zijn volgens ActiZ inmiddels zo mager dat daar al helemaal geen financiële ruimte zit voor zorgvernieuwing. Uit het onderzoek blijkt volgens ActiZ dat zorgkantoren dit jaar weer meer contracten met zorgorganisaties hebben afgesloten onder het door de overheid vast gestelde tarief. Voor reguliere verpleeg- en verzorgingshuiszorg noteert ActiZ percentages van respectievelijk 25 en 28 procent onder het overheidstarief. Ten opzichte van 2008 is dit een stijging van vier procent bij verpleeghuizen en twee procent bij verzorgingshuizen. In de thuiszorg ligt 93 procent van de contracten onder het volledige tarief.
Slikken of stikken
“Het inkoopmodel via zorgkantoren is een puur financieel gedreven model van slikken of stikken”, zegt ActiZ-directeur Aad Koster. “Er is geen ruimte voor onderhandelingen tussen de individuele zorgondernemer en de oppermachtige zorginkoper. Het blijft dus overleven, terwijl zorgorganisaties juist een omslag willen maken.”
Foute investeringen
In een reactie laat ZN weten alleen te willen bijdragen aan innovaties die het belang van de verzekerde dienen. Daar ontbreekt het volgens ZN in de sector aan. Innovaties zijn volgens ZN veelal gericht op grootschalige organisatorische trajecten. Het lijkt er volgens ZN dan ook op dat ActiZ het gebrek aan klantgerichte innovatie eenzijdig op het conto van de verzekeraars wil schrijven. De verzekeraars weigeren echter op te draaien voor de financiële problemen van instellingen die door foute investeringen in de problemen zijn geraakt.
Cijfers
ZN vindt daarnaast dat ActiZ met de cijfers aan de haal gaat. Volgens ZN is de feitelijke druk op de tarieven niet toegenomen, maar juist afgenomen.