Zorgverzekeraar Agis wil dat in Amsterdam één academisch centrum komt voor de complexe traumazorg. Dat zegt accountmanager zorginkoop van Agis Herman Flens in een interview met Zorgvisie. Zowel het AMC en VUmc doen momenteel de complexe traumazorg.
Keuze bepalen
Op de vraag hoe Agis de keus bepaalt tussen het AMC en het VUmc antwoordt Flens: “Agis gaat kijken wie de traumazorg het beste kan doen. Maar het is nog beter als de ziekenhuizen dat onderling afspreken. Bij de neurochirurgie is al afgesproken dat de bloedingen naar het AMC gaan en de solide tumoren naar VUmc.”
Specialiseren
Volgens Flens is het onafwendbaar dat ziekenhuizen zich gaan specialiseren en de zorg onderling op elkaar afstemmen. Agis organiseert in het najaar een bijeenkomst voor alle zorginstellingen om deze problematiek te bespreken.
SEH concentreren
Agis wil in eerste instantie de spoedeisende hulp (SEH) in Amsterdam gaan concentreren in vier ziekenhuizen met als doel de kwaliteit te verbeteren. Flens noemt de twee topklinische ziekenhuizen, het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Oost en het Sint Lucas Andreas in West, en de twee academische ziekenhuizen AMC en VUmc. “Maar eigenlijk moet je een stap verder gaan. De echte traumazorg zou naar één academisch centrum moeten gaan.” Dit moet niet nu meteen gebeuren; dat is veel te rigoureus. Als eerste stap zouden SEH’s geïntegreerd moeten worden met de huisartsenposten (HAP).
Toekomst zonder SEH
De ziekenhuizen die geen SEH meer zouden hebben in de toekomst, moeten zich volgens Flens dan omvormen tot centra voor dagopnamen of klinieken voor specifieke aandoeningen, zoals liesbreuken, spataderen of staar, schrijft Zorgvisie. “Die planbare operaties moeten de vier ziekenhuizen met een zwaar kaliber SEH dus aan hen overlaten.