Er gaat veel mis bij de medicatieoverdracht vanuit het ziekenhuis naar de thuissituatie. Bij onderzoek onder apotheken in Hoogezand bleek maar liefst tachtig procent van de medicatie in ontslagbrieven niet te kloppen. Dat meldt het Pharmaceutisch Weekblad naar aanleiding van onderzoek van enkele apothekers onder leiding van hoogleraar farmaceutische patiëntenzorg Han de Gier van de Rijksuniversiteit Groningen.
Interventies
In het kader van het onderzoek legden de onderzoekers gedurende heel 2009 alle interventies na ziekenhuisontslagen uitgebreid vast. Bij 41 patiënten bleek de medicatie in de ontslagbrief niet te kloppen met die op het ontslagrecept of het medicatieoverzicht uit het ziekenhuis. Dit leidde bij deze patiënten tot ruim 109 interventies van de kant van de apothekers, variërend van een tot twaalf wijzigingen per patiënt. Bijna 59 procent van de interventies betrof een onjuistheid in de ontslagbrief van het ziekenhuis, ruim 19 procent betrof een onjuistheid in de opnamemedicatie en in bijna 15 procent van de gevallen deden de apothekers een interventie naar aanleiding van een onjuistheid volgens de richtlijnen. Zeven van de tien interventies leidden tot daadwerkelijke aanpassing van de medicatie.
‘Schokkend’
Volgens De Gier staat het onderzoek in Hoogezand niet op zichzelf. “Op meer plaatsen in het land halen apothekers veel fouten uit de ontslagmedicatie”, aldus De Gier in PW. Vanuit het oogpunt van patiëntveiligheid “schokkend”, vindt De Gier. Om de kans op fouten bij medicatieoverdracht in te perken, pleit De Gier voor een vaste rol voor de huisapotheker. Die zou standaard de medicatie met ontslagen patiënten moeten nalopen.