Een aantal apotheken laten patiënten sinds 1 januari 2013 contant afrekenen in de avond-, nacht- en weekenddienst van de apotheken. Deze apotheken hebben (nog) geen overeenstemming bereikt met verschillende zorgverzekeraars over de vergoeding van de spoedeisende farmaceutische zorg.
Eigenaar Hans Mulder van de Zandvoortse Apotheek heeft geen contract getekend met de zorgverzekeraars Menzis, Univé, VGZ en IZA omdat hij hun vergoeding volstrekt onvoldoende vindt. Apothekers gaan financieel kapot als ze dit contract wel tekenen” zegt hij in het Haarlems Dagblad. Volgens Mulders berekeningen zou het hem dit jaar zesduizend euro kosten als hij wel had getekend.
Mulder heeft de patiënten van de betreffende zorgverzekeraars laten weten dat ze contant bij hem moeten rekenen. Ze kunnen vervolgens zelf hun medicijnkosten moeten declareren bij hun verzekeraar. “Ik had het gevoel dat ik mijn patiënten in de steek liet. Maar als ik mijn apotheek moet sluiten omdat ik het niet red, dan laat ik ze pas echt in de steek”
Tarief
Ook in de Dienstapotheken Venlo en Roermond rekenen patiënten sinds 1 januari 2013 contant af. Directeur Jill Lemmens laat haar klanten betalen omdat zorgverzekeraars volgens haar een vergoeding betalen die de kosten niet dekt. “Zorgverzekeraars beweren dat een deel van het tarief dat openbaar apothekers ontvangen is bestemd voor het regelen van de diensten,” stelt Lemmens in het Pharmaceutisch weekblad. “VGZ stelt zelfs dat dienstapotheken helemaal niet bestaan. Openbaar apothekers zouden verantwoordelijk zijn voor 24-uurs zorg.”
Volledig vergoed
Volgens de beleidscoördinator farmacie van VGZ Jan Broeren krijgen verzekerden de kosten voor contant betaalde geneesmiddelen volledig vergoed van VGZ. Maar eventuele meerkosten zal de zorgverzekeraar verrekenen met de dienstapotheek, ofwel de betrokken openbaar apotheken. Broeren: “Wij ontkennen natuurlijk niet dat dienstapotheken bestaan, maar de 7 x 24 uurs zorg is inderdaad opgenomen in de tarieven voor openbaar apotheken.”
Maatschappelijke voorziening
De KNMP en de Stichting Dienstapotheken Nederland (SDN) vinden dat dienstapotheken niet onderworpen moeten zijn aan marktwerking, maar dat zij als een maatschappelijke voorziening moeten worden gezien net als de brandweer en politie.
KNMP voorzitter Rik van der Meer en SDN voorzitter Carolijn Huizinga: “Patiënten moeten 24/7 verzekerd zijn van goede farmaceutische zorg, dichtbij huis. Daar hebben wij apothekers ook steeds in voorzien, maar zonder een redelijke vergoeding is dat niet mogelijk. Er zijn stevige en snelle aanpassingen nodig van het vorig jaar ingevoerde systeem van vrije prijzen en gereguleerde marktwerking in de farmacie.”