De komende tientallen jaren zal Nederland geconfronteerd worden met een hausse aan gevallen van huidkanker. Bij de generaties die in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw onbekommerd bruinbakten in de felle zon, steekt de ziekte nu de kop op. Bovendien worden mensen steeds ouder, zodat ze ook langer met hun huid moeten doen. Dermatologen hopen dat de jongste generaties van nu door voldoende voorlichting voorzichtiger zijn met hun huid, zodat het aantal patiënten met huidkanker over enkele decennia stabliseert.
Landelijke bescherm-je-huiddag
Dat zegt dermatoloog en huidkankerspecialist Rianne Gerritsen van het Universitair Medisch Centrum St Radboud (UMC) in Nijmegen. Zaterdag is de landelijke bescherm-je-huiddag, georganiseerd door onder andere het Huidfonds. In bijna de helft van de ziekenhuizen in Nederland kunnen mensen die dag terecht met vragen over huidkanker. Een lijst van deelnemende ziekenhuizen is te vinden op www.MySkinCheck.nl.
Onbeschermd zonnen
Elk jaar komen er volgens Gerritsen 40.000 nieuwe gevallen van huidkanker bij en dat aantal neemt elk jaar met tienprocent toe. “Vroeger was huidkanker echt iets voor oude mensen en voor mannen die altijd in de buitenlucht werkten. Maar nu worden de patiënten steeds jonger”, meldt Gerritsen. “Dat heeft alles te maken met langdurig onbeschermd in de zon liggen. Huidcellen die eenmaal zonneschade hebben opgelopen, ontwikkelen zich makkelijk tot een huidkankerplekje.”
Huiskanker eist jaarlijks 600 levens
Er zijn verschillende soorten huidkanker. Het basaalcelcarcinoom is goed behandelbaar en ook het plaveiselcelcarcinoom valt redelijk onder controle te houden. Een melanoom is veel vervelender. Hoewel die vorm van huidkanker het minst voorkomt, overlijden er jaarlijks gemiddeld zeshonderd mensen aan. ,,Dat lijkt misschien niet zoveel, maar aan aids bijvoorbeeld overlijden per jaar veel minder mensen. Het aantal patiënten met huidkanker is net zo groot als de aantallen patiënten van alle andere soorten kanker bij elkaar. Het is niet terecht dat men zich over huidkanker niet zo druk maakt.”
Chronische ziekte
Patiënten die nu huidkanker krijgen, hebben ook veel vaker dan vroeger meer plekjes. Ook krijgen ze de kanker vaak terug. Ze moeten dus voortdurend onder controle blijven. “Ik verwacht dat huidkanker een chronische ziekte wordt. Dat brengt zeer veel kosten en zorgproblemen met zich mee. Er wordt hard nagedacht over een andere organisatie van de zorg rond huidkankerpatiënten, zeker omdat hun aantal al over tien jaar zeker verdubbeld zal zijn”, zegt de Nijmeegse huidarts. (ANP)