Drie artsen bij zorgaanbieder Amsta in Amsterdam zijn opgestapt, omdat ze de geleverde zorg in verpleeghuis Jan Bonga ondermaats vinden. Bewoners zouden zelfs zijn overleden daardoor. De artsen durven niet langer de medische eindverantwoordelijkheid te dragen voor de situatie. Zorgaanbieder Amsta stelt een onderzoek in naar het Amsterdamse verpleeghuis. Dat moet uitwijzen of er verband bestaat tussen de zorg daar en het overlijden van bewoners.
Zorg schiet tekort
Drie verpleeghuisartsen die tot voor kort in Jan Bonga werkten, deden dinsdagavond in NOVA hun beklag. Zij beweren dat de zorg in het verpleeghuis onder de maat is. Als gevolg hiervan zouden mensen voortijdig zijn overleden. Volgens de woordvoerster van Amsta zijn hier geen concrete signalen voor, maar Amsta wil de situatie voor de zekerheid laten onder zoeken door een onafhankelijke partij.
Waarschuwingen genegeerd
De drie artsen namen in de tweede helft van 2008 ontslag vanwege de slechte zorg in Jan Bonga. Bewoners met lichamelijke klachten zouden soms dagen hebben moeten wachten voordat er een arts werd ingeschakeld door de verzorgers. Volgens de artsen werken er te weinig verzorgers in de instelling, waar vooral dementerenden wonen. Degenen die er werken, zouden te laag zijn geschoold om lichamelijke problemen op tijd te kunnen herkennen. De directie zou niets met de waarschuwingen van de artsen hebben gedaan.
Verbetertraject
De woordvoerster bevestigt dat Amsta met een personeelstekort kampt. Volgens haar zijn er echter wel degelijk gesprekken geweest tussen de artsen en de directie. De zegsvrouw erkent dat de zorg in Jan Bonga op sommige punten beter kan. Hiervoor heeft de zorgaanbieder in mei 2008 een verbeterplan opgesteld in overleg met de Inspectie voor de Volksgezondheid. Dit staat los van het onderzoek dat moet uitwijzen of er personen onnodig zijn overleden. Joep Aarts, voorzitter van de Raad van Bestuur, deelt op de site van Amsta de zorg van de drie artsen wat betreft ‘de zwaarte van de zorg, het tekort aan (geschoold) personeel en het (te) krappe budget in de verpleeghuissector’.
Noodklok luidt ook in andere verpleeghuizen
Ook in andere verpleeghuizen in Nederland durven verpleeghuisartsen niet langer de medische eindverantwoordelijkheid te dragen voor de situatie in hun verpleeghuizen. Zorg is onder de maat door een structureel tekort aan artsen én een te beperkt kennisniveau van sommige medewerkers op de verpleegafdelingen.
In Brabant worden vier patiëntendossiers – waarbij mogelijk fouten zijn gemaakt – nader onderzocht. In totaal trokken daar elf verpleeghuisartsen aan de bel.