Het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) wil dat er strengere eisen worden gesteld aan het toelaten van nieuwe medicijnen op de Nederlandse markt. Fabrikanten zouden moeten aantonen dat een nieuw middel veiliger is en beter werkt dan bestaande alternatieven voordat het op de markt mag komen. Dat is nu niet het geval, stelt Jako Burgers, hoofd van de afdeling Richtlijnontwikkeling en Wetenschap van het NHG, in de uitzending van KRO-programma Brandpunt zondag 16 september.
Onvoldoende gegevens bekend
Brandpunt-redacteur Hella van der Wijst noemt in de reportage als voorbeeld dat 30.000 diabetespatiënten het nieuwe middel Januvia (sitagliptine) gebruiken. Dit middel is niet bewezen beter en ook niet bewezen veilig, zegt huisarts Hans van der Linde in het programma. Ook is de werkzaamheid op langere termijn niet aangetoond, volgens Burgers. Dick Bijl, hoofdredacteur van het Geneesmiddelenbulletin zegt in Brandpunt: “We hebben geconcludeerd dat het middel niet beter werkt dan de al in de handel zijnde klassieke middelen, dat het middel meer dan 10 maal zo duur is dan de bestaande middelen, dat onduidelijkheid bestaat over de bijwerkingen op lange termijn en dat ook de werkzaamheid op de langere termijn niet is aangetoond. Al die criteria bij elkaar hebben ons doen concluderen dat dit middel niet voorgeschreven moet worden.” Ook de NHG komt tot deze conclusie. Burgers: “Op dit moment ontraden wij het voorschrijven van de dtp4-remmers, over die groep middelen praten wij, vanwege de niet aangetoonde meerwaarde ten opzichte van de bestaande middelen. Op de lange termijn zijn onvoldoende gegevens bekend, dus je loopt een risico als je deze middelen voorschrijft, omdat we het gewoon niet weten.”
Getest, veilig en werkzaam
MSD, producent van het medicijn Januvia (sitagliptine), weerspreekt in een reactie de aantijgingen in het actualiteitenprogramma Brandpunt. Caroline Doornebos, Medisch Directeur bij MSD: “Wij zijn geschokt door de tendentieuze berichtgeving waarin de suggestie wordt gewekt dat patiënten aan risico’s zouden worden blootgesteld door behandeling met ons geneesmiddel.” Zij noemt sitagliptine “een betrouwbaar en effectief geneesmiddel” om het bloedsuikergehalte te verlagen bij diabetes type 2 patiënten. Het medicijn is getest, werkzaam en veilig, stelt MSD in een persverklaring. “Dit medicijn in tabletvorm is al ruim 6 jaar beschikbaar, uitgebreid wetenschappelijk onderzocht en wereldwijd worden miljoenen patiënten met diabetes type 2 ermee behandeld. Daarnaast staat sitagliptine in vele Europese behandelrichtlijnen. In Nederland heeft de overheid sitagliptine bewezen effectief en veilig verklaard door het toe te laten op de Nederlandse markt en tevens voor vergoeding op te nemen in het basispakket.” Dit laatste betekent volgens MSD dat ook de meerwaarde van Januvia is bevestigd omdat meerwaarde onderdeel is van het vergoedingstraject.