Artsen zijn woedend op de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) “waakhond in ivoren toren”, meldt de Orde van Medisch Specialisten (Orde) op haar website.
Tariefverlaging orthodontie
De orthodontisten zijn wanhopig nadat de zorgautoriteit vorige week heeft besloten de tarieven voor orthodontistische hulp 34 procent te verlagen. Omdat er de laatste vijf jaar door een toename van patiënten een tekort is ontstaan aan orthodontisten, gingen ze harder werken: van gemiddeld 42 naar 55 uur en gingen navenant meer verdienen. Dus vond de NZa vorige maand: omdat jullie meer verdienen moet het tarief vanaf volgend jaar met 34 procent omlaag. “De NZa lijkt altijd te kiezen voor een rekenmethode die de grootste tariefsverlagingen oplevert”, zegt tandarts Reinier Hoogeveen op de site van de Orde.
Kwaliteit zorg
De tariefverlaging tast de kwaliteit aan van de zorg, terwijl kwaliteitsbewaking toch ook een taak is van de NZa, vindt tandarts Reinier Hoogeveen. Hij heeft een orthodontiepraktijk in het Betuwse Meteren en zeven medewerkers. Hoogeveen investeerde tonnen: “Dat rekent de NZa niet mee om de tarieven bepalen – dat komt blijkbaar niet uit.” Ook hier telt de zorgautoriteit die goodwill (rond 300.000 euro) niet mee, net als de aanloopverliezen die deze startende bedrijven maken. “Ik verdien 4.000 euro netto”, schat Hoogeveen. Hij denkt dat hij na de tariefverlaging niet het ‘norminkomen’ verdient waar de NZa het over heeft. “Ik vind het onverantwoord om te zeggen: zie maar hoe je je praktijk in vijf maanden aanpast. Ik heb echt een paar nachten wakker gelegen over hoe het nu moet.”
Bezorgde orthodontisten
Hoogeveen vindt het te grof van de NZa een gemiddelde praktijk (van 3,5 stoel) te nemen en er één tarief op te baseren. Een tandarts die in zijn eentje aan huis werkt, heeft totaal andere kosten dan bijvoorbeeld een praktijk met tien medewerkers, zegt Hoogeveen. Hij denkt dat veel tandartsen na de tariefverhoging afhaken en de wachtlijsten sterk stijgen. Tandartsorganisatie NMT denkt dat orthodontisten failliet zullen gaan, meldt de Orde.
Inkomens medisch specialisten
Op haar website betoogt de Orde verder onder meer de frustraties apothekers en psychiaters. En van de medisch specialisten, die binnenkort van de NZa te horen krijgen hoeveel van hun inkomen ze moeten inleveren. De NZa rekent dat nu uit. Volgens Janko de Jonge, een van de voorzitters bij de Orde van Medisch Specialisten, is het “een chaos hoe ze dat doen”.