Het Atrium Medisch Centrum in Heerlen, Brunssum en Kerkrade is het beste ziekenhuis van Nederland. De winnaar van vorig jaar, het Diakonessenhuis in Utrecht, staat nu vijfde. De MC Groep scoort het slechtst in de Ziekenhuis Top 100 van het Algemeen Dagblad.
Scores Atrium
Het Atrium heeft een flinke sprong gemaakt ten opzichte van vorig jaar. Toen was het ziekenhuis nog goed voor een 22e plaats. Nu scoort het ziekenhuis als één van de weinige ziekenhuizen het maximaal aantal punten op kwaliteitsindicatoren op het gebied van verpleegzorg. Atrium scoort verder hoog bij lastige operaties, oogcontroles voor diabetespatiënten, snelle trombolyse bij hartinfarcten en voldoende wachttijd tussen oogoperaties. Opvallend is dat Atrium slecht scoort op patiënttevredenheid: slechts vier van de twaalf punten. Dit is goed voor een gemiddelde van een 6,9. Zonder patiëntenoordeel behaalt Atrium een score van 91,8 van de 100, met patiëntenoordeel scoort het ziekenhuis 82,19.
Verbeteringen Atrium
In 2004, het honderd jarige jubileum van Atrium, bleek uit onderzoek dat patiënten niet tevreden waren over de bejegening door personeel. Atrium heeft daarop werknemers op cursus gestuurd naar de Hotelschool in Maastricht. Atrium boekt ieder jaar winst, maar is nog op zoek naar een financier voor de nieuwbouw. Het ziekenhuis heeft 180 miljoen euro nodig.
‘Bouwen is slecht voor zorg’
Nieuwbouw of verbouw, bestuurlijke problemen en fusies blijken een slechte invloed te hebben op de zorgverlening van de ziekenhuizen. Zes van de tien ‘slechtste’ ziekenhuizen zijn bezig met nieuwbouw of verbouw. Dit blijkt lastig te combineren met aandacht voor patiënten. Het Flevoziekenhuis in Almere bewijst echter het tegendeel. Ondanks de bouw is het ziekenhuis gestegen van plaats 97 naar 29. De hekkensluiter, de MC Groep,is een schoolvoorbeeld van een slechte score door bestuurlijke problemen en overnames. Directeur van de MC Groep, Loek Winter, is niet verbaasd over de slechte score. “Wij hebben een ontzettend moeilijke tijd achter de rug, maar werken hard aan verbeteringen,” zegt hij in het AD.
Rol van ICT-toepassingen
Volgens het AD kan gesteld worden dat de ziekenhuiszorg in het algemeen verbeterd is. Hierbij valt op dat veel ziekenhuizen stappen hebben gezet op het gebied van ICT. Het opslaan van patiëntgegevens en medicijngeschiedenis op de computer moet medische fouten en medicatiefouten voorkomen. Elco Brinkman, voorzitter van Nictiz, verwacht dat de komende jaren vaker en beter gegevens wordne uitgewisseld tussen de verschillende zorgverleners. Doet een ziekenhuis dit niet, dan doet het niet meer mee, stelt Brinkman in het AD.
Stijgers en dalers
De ranglijst kent enkele opvallende stijgers en dalers. Zo is het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen van plaats 84 gestegen naar een derde plaats en ook het Fransiscus Ziekenhuis heeft een grote sprong gemaakt. Het ziekenhuis staat op een zevende plek, vorig jaar nog op plaats 77. Ziekenhuisgroep Twente in Hengelo is nu goed voor een 32e plaats tegenover plaats 89 in 2008. Ook het Slotervaart Ziekenhuis in Amsterdam heeft een grote stap in de ranglijst gemaakt van plaats 95 naar 31. En De Tjongerschans staat nu op nummer 42 terwijl het vorig jaar nog op 87 stond.De opvallendste dalers zijn het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein, vorig jaar nog derde, nu te vinden op laats 26. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch is zelfs van plaats 2 in 2008 gedaald naar een 52e plek dit jaar. Nummer 53, het Nij Smellinghe Ziekenhuis in Drachten stond vorig jaar nog op plaats 6. Ook het Universitair Medisch Centrum Utrecht, het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk, het Delfzicht Ziekenhuis in Delfzijl, het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam en het St. Jans Gasthuis in Weert hebben een flinke val in het klassement gemaakt. Alleen het Ruwaard van Putten Ziekenhuis in Spijkenissen (nummer 67) en het Meander Medisch Centrum in Amersfoort, Baarn en Soest (nummer 18) hebben hun positie weten vast te houden ten opzichte van vorig jaar.
Aanpak ranglijst
Het AD stelt de ranglijst vast op basis van de basis-set prestatie-indicatoren die de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) sinds 2004 van alle ziekenhuizen verzamelt. Met behulp van deze indicatoren bepaalt de inspectie of er nader onderzoek nodig is naar de kwaliteit van zorg. De IGZ bemoeit zich niet met de AD Ziekenhuis Top 100, maar gebruikt het wel als hulpmiddel om te bepalen welk ziekenhuis als eerste onderzocht moet worden. Het AD plubliceert maandag 31 augustus de volledige Ziekenhuis Top 100.